Научници након 100 година изненађени Теслиним изумом: Кориснији је него што се мислило

© Sputnik / Евгениј БијатовНикола Тесла: Прослава 160. годишњице у Москви
Никола Тесла: Прослава 160. годишњице у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Никола Тесла, геније који је било далеко испред свог времена, патентирао је изум који је по њему назван "Теслин вентил" још 1920. године, али читав век касније научници су открили да не само да је тај његов изум кориснији него што се то претходно мислило, већ и да може да има и потпуно нове начине примене, попут упумпавања горива у моторе.
„Невероватно је да тај 100 година стар изум није у потпуности схваћен и да би могао да се користи у модерним технологијама на начине о којима се досад није размишљало“, рекао је Леиф Ристроф, један од аутора новог истраживања и асистент професора на Универзитету Њујорк. 
Биста Николе Тесле - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2020
Хит на друштвеним мрежама: Америчка маркица с натписом — Никола Тесла америчко-српски геније
„Док је Тесла познат као чаробњак електричне енергије и струјних кола, његов мање познати рад контроле тока струјања течности био је истински испред свог времена“, додаје Ристроф.
Тесла је свој изум називао „вентилски вод“, иако је у међувремену он добио име по њему. Теслин вентил састоји се од серије петљи у облику суза које су повезане у низу. Тај изум је тако направљен да омогућује проток течности само у једном смеру без потребе за другим покретним деловима (попут вентила).
Управо тај изум могао би да се користи и за друге функције, открили су сада научници.
Наиме, Теслин уређај на неки начин ради и попут склопке, односно тек кад кроз њега пролази довољна количина течности, он спречава да се она креће у погрешном смеру.
CC BY 4.0 / Cmglee (cropped photo) / Теслин вентил
Теслин вентил - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Теслин вентил
Научници због тога сматрају да би се тај изум могао да буде употребљен за упумпавање горива или других течности у моторе и машине. Верују да би тај изум могао да укаже на нешто што је Тесла хтео да постигне стварајући га.
„Кључно је то да се уређај укључи кад се у њему створе турбулентна струјања у супротном смеру, која 'зачепе' цев вртлозима и ометајућим струјама“, појашњава Ристроф.
Додаје и да је та турбуленција много слабија од на пример турбуленција течности у класичним цевима, односно и до 20 пута слабија него у цеви цилиндричног облика. Управо због тога Ристроф сматра да је Теслин изум моћан у контролисању токова и може се употребити на много различитих начина, пише Индепендент. 
Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Шокантна изјава америчког амбасадора: Грешите, Никола Тесла је Американац /видео/
Научници су открили да Теслин вентил ради најбоље ако доток течности није равномеран, већ више пулсирајући. С друге стране, по изласку из Теслиног вентила, ток течености је миран и стабилан.
„Мислимо да је Тесла баш то имао на уму када је радио на изуму, с обзиром на то да је размишљао о аналогним операцијама са електричним струјањима. Он је и најпознатији по изуму мотора на наизменичну струју и трансформатора електричне енергије из наизменичне у једносмерну струју“, наводи Ристроф.
Све то значи да би се Теслин 100 година стар изум могао да се употреби као најновије технолошко достигнуће у модерној технологији.
Теслин уређај је алтернатива конвенционалном вентилу, чији се покретни делови хабају с временом. Сад знамо и да је врло делотворан у мешању па би могао да се употреби за искоришћавање вибрација у моторима и машинама за пумпање горива, расхладних течности, мазива или других течности и гасова“, истиче Ристроф, преноси портал Зимо.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала