Од класике до психоделије: Како руски уметници виде Београд и Србију / фото /

© Sputnik / Лола Ђорђевић Фестивал руске културе „Вернисаж“
 Фестивал руске културе „Вернисаж“  - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Фестивал руске културе „Вернисаж“ отворен је вечерас у Руском дому у Београду изложбом фотографија, слика и цртежа руских уметника који живе у Србији. Посетиоци програма у Руском дому у прилици су да се упознају с руским погледом на Београд и Србију.
Поред изложбе, на којој су представљени радови десетак руских уметника разних генерација и стилова, на фестивалу ће до 8. јуна бити организоване и позоришне представе, концерти, промоције књига, радионице, предавања и сусрети с уметницима.
Организатор манифестације, руски фотограф Илмар, истакао је на отварању изложбе да се радује због јединствене прилике да се на једном месту окупе савремени руски уметници.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАутор и организатор фестивала руске културе „Вернисаж“ - фотограф Илмар
Аутор и организатор фестивала руске културе „Вернисаж“ - фотограф Илмар    - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Аутор и организатор фестивала руске културе „Вернисаж“ - фотограф Илмар
„Већ више од годину дана смо под маскама и уметници нису били у прилици да излажу своје радове. Овај пројекат је осмишљен да би помогао уметницима да изађу међу људе. Веома је важно и то што је оваква изложба у Руском дому последњи пут одржана давних тридесетих година, а ово је прва могућност од тада до данас да се руски уметници који стварају у Србији и Београду имају прилику окупе и представе", рекао је Илмар.
На отварању изложбе наступио је „sаnd art“ уметник и сликар Шеомир Гучешопко, а публика је у прилици да погледа и радове сликара Анатолија Ивакина, Андреја Колосова, Вите Пироцке, Софје Јечине, као и фотографа Андреја Трубњикова.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПешчане анимације Шеомира Гучепшока
Пешчане анимације Шеомира Гучепшока - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пешчане анимације Шеомира Гучепшока
© Sputnik / Лола ЂорђевићПешчане анимације Шеомира Гучепшока
Пешчане анимације Шеомира Гучепшока - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пешчане анимације Шеомира Гучепшока
Међу уметницима који представљају своје радове у Руском дому је и Андреј Можаровски који већ осам година живи у Београду. Овај руски сликар је инспирацију пронашао у српској престоници и њеним житељима, представљајући их у посебној техници акрила уз специјално флуоресцентно осветљење, које лепоту заласка сунца или ноћи у метрополи чини узбудљивијом од стварне.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФестивал руске културе „Вернисаж“
Фестивал руске културе „Вернисаж“  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Фестивал руске културе „Вернисаж“
„Веома много уметника ради у овој техници, која је веома психоделична и фрактална. Ја сам одлучио да ову технику покушам да искористим за сликање пејзажа и портрета", објаснио нам је овај уметник.
Руска уметница Ана Бочкарјова представља на изложби своје фотографије које су углавном настале у Копенхагену, током пандемијске 2020. године. Фотографије, како нам је рекла уметница, представљају утиске из данске престонице у којој је, због околности, била принуђена да борави неколико месеци дуже него што је планирала.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФестивал руске културе „Вернисаж“ у Руском дому у Београду.
Фестивал руске културе „Вернисаж“ у Руском дому у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Фестивал руске културе „Вернисаж“ у Руском дому у Београду.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Фестивал руске културе „Вернисаж“
 Фестивал руске културе „Вернисаж“  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Фестивал руске културе „Вернисаж“
Сутра ће у Руском дому наступити Руско позориште „Дар" из Новог Сада, које ће извести представу „Ломи се и плаче срце моје“ А. Галича, у режији С. Телековског, док је за 20. мај најављена промоција књиге „19/20 Роман-водич“ Андреја Можаровског. Истог дана биће представљен и пројекат „Балкански путник“ Јелене Зелинске и Марка Долаша.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба у Руском дому
Изложба у Руском дому - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Изложба у Руском дому
За 24. мај је најављено вече руске поезије, као и разговор с уметником Андрејом Колосовом који ће говорити о свом стваралачком путу од графита до иконе“.
Уметница Јелена Златковић ће 26. маја говорити о историји уметности израде предмета од стакла, а наредног дана уметник Анатолиј Ивакин ће одржати радионицу сликања мртве природе. Најављена су и предавања фотографа Илмара и уметника Шеомира Гучешопка, као и концерт изненађења.
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала