Преокрет на Брионима: Косово одустаје од Уједињених нација

© AFP 2023 / DREW ANGERERМикрофон УН
Микрофон УН - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Уместо да Србија упадне у заседу постављену на Брду Бриони тако што ће фактички пристати на неповредивост граница лажног Косова, суштински се десило нешто друго — Приштина је практично одустала од Уједињених нација.
Да ово није необјективно извртање чињеница у корист Србије и аргументовање натегнуте тезе, једноставно је објаснити.
За самит регионалних лидера у Словенији, наиме, била је спремна наивна игра заоденута у крупне мирнодопске флоскуле — да се све државе обавежу да ће се залагати за непромењивост граница на Балкану.
Таква начелна формулација и опште место коме се тешко супротставити и које би подржали и кандидати за „Песму Евровизије“, у сржи су представљали провидан шибицарски штос.
Требало је, дакле, Србија само да пристане на такво „безазлено“ виђење „непромењивости граница“, па би то суштински значило и да ставља потпис на неповредивост граница лажне државе Косово, чији је представник такође био на Самиту.
И заиста, Србија би испала нижеразредни играч и предмет кулоарског подсмеха у Крању и шире на Западу, да није прозрела смисао те клопке.
Председник Александар Вучић је зато вратио лоптицу у поље колега из региона једноставним амандманом који је значио да Србија подржава неповредивост свих граница, али уз један додатак — да се то односи на границе које су признате у Уједињеним нацијама.
И тада се све преокренуло. Ствари су се оголиле до краја. Регионалне државе које признају независност Косова, упале су аутоматски у сопствену замку.
Морале су јавно, транспарентно на међународној сцени да згазе на ауторитет и неприкосновеност врховне светске организације — УН.
Морале су отворено и директно да пониште међународно право и да одбију амандман Србије, па тако и заштиту државних граница признатих у Уједињеним нацијама.
Морали су балкански лидери да пристану на тај спољнополитички блам, јер би у противном угрозили интегритет свог чеда Косова, непризнатог у УН.
Али су тако, са Брда Бриони, комплетним маневром који је доживео фијаско, у суштини начинили велику контрауслугу Приштини.
Јасно су ставили до знања читавом свету да је Косово територија коју не могу никако да вежу за међународни правни поредак.
Практично, признали су и да не очекују да ће Косово у догледно време добити кровну заштиту Уједињених нација и да је то провизоријум, чардак ни на небу ни на земљи.
Таквим неуспелим покушајима да превеслају Србију, регионални лидери су, иако им то није била намера, натерали у ствари и Приштину да свима покаже да одустаје од ауторитета Уједињених нација. Па и чланства у највишем светском телу.
Јер, како уопште постати члан организације чија правила не поштујеш. Квадратура круга. Оксиморон.
Са брда се све боље види. Овога пута, са Брда Бриони.
Прочитајте још: 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала