Руски обавештајац: Иза хакерског напада на „Солар виндс“ могу стајати Американци

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаДиректор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин
Директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Америчка обавештајна служба могла је стајати иза прошлогодишњег хакерског напада на „Солар виндс“, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије (СВР) Сергеј Наришкин.
"Не тврдим да је хакерски напад извела нека америчка агенција. Ипак, слична је тактика", рекао је Наришкин у интервјуу Би-Би-Сију.
Он је поновио да руска Спољнообавештајна служба нема никакве везе са овим нападом.
"Ласкало би ми кад бих тако високе оцене чуо о Спољнообавештајној служби на чијем сам челу. Међутим, није у мојом правилима да туђе заслуге приписујем себи", навео је Наришкин.
По његовим речима, нема доказа о умешаности СВР у напад.
"Нема их. У сваком случају, нема их у јавности. Видели сте доказе? Не? Ни ја их нисам видео", нагласио је он.

Сајбер напади на америчке институције

У децембру је објављено да је извршен масовни сајбер напад на клијенте компаније за рачунарску безбедност „Солар виндс“. Међу жртвама напада су бројне америчке владине агенције. Такође је наведено да би ово могао бити један од сајбер-напада највећих по размерама и штети нанетој америчкој јавном сектору.
Почетком јануара канцеларија директора Националне обавештајне службе, Федерални истражни биро и Агенција за инфраструктурну и сајбер-безбедност САД објавили су заједничко саопштење да су руски хакери „вероватно“ умешани у велики сајбер напад на америчку владу.
Москва је то одлучно демантовала, а портпарол Кремља Дмитриј Песков је оценио да су све оптужбе на ту тему неосноване и представљају наставак слепе русофобије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала