Вучић: Не знам који је споменик угроженији од Дечана

© Sputnik / Бранко МаксимовићЧетири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата.
Четири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата. - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Пратите нас
Не знам који је споменик угроженији од манастира Високи Дечани, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да манастир припада српској и светској културној баштини и да ће увек имати подршку државе.
 
"Не знам који је споменик угроженији да не кажем у свету, али у нашем делу Европе", рекао је Вучић у Прагу одговарајући на новинарско питање поводом најаве Приштине да ће ће тражити да се Дачини скину са листе угрожених споменика.
Он је рекао да ће и СПЦ имати подршку државе Србије у очувању манастира, да ће држава покушати да објасни позицију манастира Дечани и непоштовање судских пресуда, као и кршење домаћих и међународних правних норми.
У питању је ароганција нечијих власти, напоменуо је Вучић.
"За нас је важно да манастир припада српској историји и српској баштини, али и светској. Припада свима и нико нема право да угрожава Дечане", рекао је Вучић.
Косовска министарка спољних послова и дијаспоре Доника Гервала-Шварц и министар културе, омладине и спорта Хајрула Чеку позвали су организацију "Европа ностра" да уклони српски православни манастир Високи Дечани са листе за ову годину седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала