Земан: Извињавам се за бомбардовање, замолио бих српски народ да нам опрости /видео/

Пратите нас
Чешки председник Милош Земан рекао је да је Србија традиционални пријатељ Чешке, која је током историје била изневерена. "Србија нам је изразила подршку, а ми смо је бомбардовали. Одмах да кажем да се извињавам за бомбардовање СРЈ. Била је то грешка. Ја бих као човек замолио српски народ да нам опрости. Све време ме је то мучило", казао је Земан.
Он је то изјавио након састанка са председником Србије Александром Вучићем, додајући да је захтевом за опроштај и извињењем због учешћа Чешке у бомбардовању Србије спасао своју душу. 
Вучић: Срби ће од данас Чехе сматрати братским народом
Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да ће да ће Србија и Срби вечни бити захвални на томе, јер то што је данас изговорио председник Земан око бомбардовања нико други није рекао. 
„Та захвалност неће престати ни њему лично, ни братском чешком народу“, подвукао је он.
Од овог тренутка српски народ ће доживљавати чешки народ не само као пријатељски, већ као братски народ, нагласио је Вучић, после извињења које је јавно српском народу упутио председник Чешке Милош Земана због учешће у бомбардовању некадашње СРЈ.
 
Вучић је казао да зна да у данашње време није нарочито популарно говорити о традиционалном и искреном пријатељству.
„Живимо сувише брзе животе и људи траже конкретна решења. Оно што сам данас доживео у Прагу и гостoпримство које је Србија могла да види, које је од стране Земана приређено мени у име Србије, ме је дубоко дирнуло“, нагласио је он.
Истакао је да је Земан храбар човек, који је другачији и не додворава се никоме, који ужива огроман углед у Кини и многим азијским, афричким и латиноамеричким земљама.
Додао је да се питао шта ми можемо да урадимо да уживамо исти углед.
Захвалио је Земану и на дивним речима које је посветио Србији.
Вучића је раније данас уз војне почасти и интонирање химни две земље Земан дочекао у Прашком замку, након чега је уследила церемонија доделе одликовања.
На овој церемонији председник Чешке је уручио Вучићу "Орден белог лава, а председник Србије чешком колеги Земану "Орден Републике Србије на ленти"(одликовање из 2020).
Орден којим је одликован председник Вучић је највеће државно признање Чешке које уручује лично председник, а између осталих добили су га и Жак Ширак, шпански краљ Хуан Карлос Први, Лех Качински, објавио је Танјуг.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала