Епархија рашко призренска: Приштина нам не враћа земљу пет година, не учествујемо више у састанцима

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Дечани на КиМ
Манастир Дечани на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Пратите нас
Епархија рашко-призренска огласила се саопштењем у ком наводи да „косовске институције не поштују сопствене одлуке и законе", јер и након пет година није спроведена у дело одлука Уставног суда којом се 24 хектара враћају манастиру. Епархија је саопштила да неће више учествовати у састанцима са локалним институцијама, све док се одлука не спроведе.
У саопштењу се наводи да је „20. маја 2016. године, Уставни суд Косова, након 16 година дугог судског процеса који је прошао све судске инстанце, коначно завршио спор око 24 хектара земље око манастира Високи Дечани, потврдивши одлуку Врховног суда да поменута земља припада манастиру Високи Дечани“.
„Иако је реч о одлуци која је завршна и коју су косовске институције катастра дужне да примене по закону, већ је пет година како се то није догодило. Манастир је одмах после одлуке писмено тражио од општине Дечани и катастра да се одлука спроведе у дело и земља укњижи у катастру, али тај захтев је игнорисан“, наводи Епархија.
Како се додаје у саопштењу, у јуну 2019. године, Уставни суд се обратио манастиру Високи Дечани, након његове жалбе због неизвршавања одлуке, и саопштио да су одлуке Уставног суда обавезујуће за судове, сва лица и институције на Косову и да су одлуке Уставног суда објављене у Службеном гласнику, те да то обавезује све стране у процесу.
​„Иако се манастир у међувремену обратио и Централном катастру у Приштини, одлука није извршена. Прошле године, уз пуни надзор мисије ОЕБС-а на КиМ, поновљена је процедура захтева за упис земље по одлуци Уставног суда и пред локалним и пред Централним катастром, и у оба случаја захтев манастира је игнорисан“, наводи Епархија и подсећа да је амерички Стејт департмент, у својим извештајима за 2019. и 2020. годину о верским правима, стално помињао овај проблем истичући да нико није одговарао пред законом због неизвршења одлуке Уставног суда.
„На основу свега овога јасно је да је реч о намерној опструкцији косовских институција и на централном и на локалном нивоу, а под утицајем формалних и неформалних центара моћи косовских Албанаца који су очигледно решени да се одлука никада не спроведе“, додаје Епархија, наводећи да су „институције у рукама појединаца који кроје правду мимо Врховног и Уставног суда и закона и да међународни представници једноставно до сада нису нашли начина како да косовске институције принуде да поштују одлуку сопствених највиших правосудних институција и владавину права“.
Епархија саопштава да је недавно министар за просторно планирање у влади Аљбина Куртија Либурн Алиу рекао да је изградња пута „Дечани-Плав у складу са захтевима Српске православне цркве опасан преседан и да је изричито против градње заобилазнице око специјалне заштићене зоне манастира“.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Нови удар из Приштине на Дечане: Траже скидање манастира са листе најугроженијих у Европи
Како подсећају, у новембру 2020. године Комисија за примену специјалних заштићених зона (СПЗ), у којој су поред шефа ЕУ мисије и мисије ОЕБС-а на Косову и Метохији учествовали и министри тадашње владе за културу и просторно планирање, као и представници Епархије рашко-призренске (СПЦ), а у присуству команданта КФОР-а, италијанског амбасадора у Приштини и градоначелника Дечана, једногласно прихватили одлуку Савета за надгледање заштићених зона којом је предвиђено да пут Дечани-Плав ни у ком случају не може да пролази кроз заштићену зону, те је одлучено да се ради заобилазница око заштићене зоне. То подразумева и да се радови на рехабилитацији локалних путева у зони, уз поштовање свих рестрикција Закона о СПЗ, спроводе паралелно и фазно док се ради заобилазница, што значи да је сваки рад на локалним путевима без одговарајућих радова на заобилазници око заштићене зоне незаконит.
„Својим ставом нови министар за просторно планирање је практично одбацио одлуку Комисије и тиме позвао на кршење закона, фаворизујући градњу магистралног (транзитног) међународног пута за Црну Гору кроз заштићену зону“, саопштава Епархија.
Оба ова случаја изашла су у јавност поново управо у тренутку када су косовски министри за културу и спољне послове у свом писму организацији Еуропа Ностра изнели став да се манастир Дечани мора скинути са листе седам најугроженијих споменика културе у Европи за 2021. годину.
„Како се може видети, косовске власти не само да не поштују сопствене судске одлуке, законе, институционални континуитет одлука претходних влада, него и отворено скривају истину о правном безакоњу и институционалном притиску против СПЦ који је само завршна фаза притисака који су још од 1999. године почели систематским уништавањем српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији, девастацијом гробаља и других објеката културе“, наводи се, између осталог, у саопштењу Епархије рашко-призренске.
Епархија додаје да „док се не изврши одлука Уставног суда Косова и не упишу у катастарску листу манастира 24 хектара земље по пресуди, представници Епархије неће бити у могућности да учествују у састанцима са представницима локалних институција нити Комисије за примену специјалних заштићених зона.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала