„Европа ностра“ о Високим Дечанима: „Одговор кад добијемо писмо“

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Пратите нас
Паневропска федерација за очување културног наслеђа „Европа ностра“ огласила се након што је у приштинским медијима објављено писмо у ком два косовска министра траже да Високе Дечане уклоне са листе најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи за ову годину. Како је наведено, писмо о којем су сазнали управо из медија, нису још увек добили.
Овој организацији у уторак је послато писмо које су пренели приштински медији, објавивши уједно фотографију документа који потписују министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц и министар културе, омладине и спорта Хајрула Чеку.
Министри су поручили да је реч о неоснованој одлуци која не одговара чињеничном стању на терену и затражили су да се Високи Дечани уклоне са листе угрожених и тиме „отклони штета угледу Косова“. Они су извршног председника „Европе ностре“ позвали да посети Косово што пре и да се увери у каквом је стању манастир Високи Дечани. 
Иако је писмо косовских министара објављено у медијима, на адресу „Европе ностре“, оно још увек није стигло. Из ове европске организације поручују да су се о писму информисали управо из медија, пише портал Коссев.
„Одговор ће бити упућен министрима чим будемо добили њихово писмо“, поручили су.
„Европа ностра“ подсећа да је претходно одговорила на писма косовском премијеру и председници, Аљбину Куртију, односно Вјоси Османи, који су такође изразили незадовољство због тога што су Високи Дечани уврштени међу седам најугроженијих локалитета. 
Велики број верника у манастиру Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Завршни облик екстремизма на Косову: Удар и на велику светињу опасану жицом /видео/
„Као што је већ назначено председници Османи и премијеру Куртију у два писма упућена њима, односно 6. априла 2021. и 19. априла 2021, делегација састављена од стручњака из Европе Ностре и нашег партнера, Института Европске инвестиционе банке, планира да посети Косово чим епидемиолошка ситуација дозволи такву посету“, поручили су.
Уједно наводе да су у међувремену започели са одржавањем низа онлајн састанака са другим релевантним организацијама.
„У нашем писму од 19. априла већ смо затражили онлајн састанак са председницом и премијером Косова (или њиховим представницима)“, навели су, али и додали да још увек чекају одговор.
„Европа ностра“, организација која се бави заштитом културне баштине, прогласила је Високе Дечане почетком априла месеца за један од седам најугроженијих споменика културе Европе за 2021. годину.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала