Немачки министар: Планови Вашингтона да одустане од санкција „Норд стриму“ ─ конструктиван корак

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Пратите нас
Одлуке Вашингтона о „Северном току 2“ донете су узимајући у обзир врло добре односе између земаља и чињеницу да је Немачка важан партнер за Сједињене Америчке Државе, изјавио је немачки министар спољних послова Хајко Мас новинарима у Берлину.
„Сједињене Америчке Државе увеле су санкције, што је последица њиховог принципијелног става о цевоводу ‘Северни ток 2’... са изузетком ‘Норд стрима 2 АГ’, чији је директор држављанин Немачке. Ово последње сматрамо кораком ка нама“, рекао је министар додајући да су „одлуке у Вашингтону донете узимајући на изузетно добар однос“ између влада двеју земаља.
Мас је додао да се у Берлину то схвата као израз чињенице да је Немачка важан партнер за САД на којег се рачуна и у будућности и са којим се на најконструктивнији могући начин разматрају постојећи проблеми.
Немачки министар је објаснио да намера америчке администрације да привремено одустане од увођења санкција компанији „Норд стрим 2 АГ“, оператору гасовода „Северни ток 2“, представља конструктиван корак, који Немачка намерава даље да разматра са америчким партнерима.
Брод за полагање цеви Академик Черски - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Немачка одобрила наставак градње "Северног тока 2" у својим водама
Према његовим речима, истовремено се још увек не зна како ће изгледати следећи извештај који ће Стејт департмент представити Конгресу за три месеца.
„Али имамо још три месеца, током којих ћемо са званичницима у Вашингтону разговарати о томе шта чинити даље“, нагласио је Мас, напомињући да „Северни ток 2“ није једино питање око којег Немачка и Сједињене Америчке Државе имају „фундаментална размимоилажења у мишљењу“.
„Овај пројекат не би требало даље да оптерећује нашу изузетну сарадњу (са САД)“, сматра Мас.
„Мислим да ћемо искористити време до следећег извештаја како бисмо са нашим партнерима у Вашингтону разговарали о посебно проблематичним деловима овог пројекта, с обзиром на оне који осећају да су у опасности у вези са овим пројектом. То је пре свега Украјина“, објаснио је он.
Раније је портал „Аксиос“, позивајући се на изворе, саопштио да америчка администрација намерава да одустане од санкција против оператора „Норд стрим 2 АГ“ и директора ове компаније, али истовремено и даље намерава да спречи пуштање у рад „Северног тока 2“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала