Америчке хиперсоничне ракете - лака мета за руски С-500

© Фото : The Ministry of Defence of the Russian FederationСистем С-500 "Прометеј"
Систем С-500 Прометеј - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Пратите нас
Најновији руски систем противваздушне одбране С-500 „Прометеј“ може да пресретне циљеве сличне хиперсоничним ракетама LRHW (Long-Range Hypersonic Weapon) направљеним у САД, саопштио је Спутњику извор у војној индустрији.
„Најновији руски противваздушни ракетни систем С-500 „Прометеј“ може да пресретне хиперсонична средстава ваздушно-космичких напада, који лете још већом брзином. Амерички комплекси LRHW спадају у класу циљева који С-500 погађају са великом вероватноћом“, саопштио је извор.
Международный военно-технический форум АРМИЯ-2016. День второй - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2020
Руска војска добија „убицу“ сателита и хиперсоничног оружја
Саговорник је додао да „узимајући у обзир да ће у концепцији LRHW бојеви део представљати хиперсоничну једрилицу, слабих маневарских могућности, за С-500 неће бити проблем да је погоди“.
Противваздушни ракетни систем је С-500 „Прометеј“ требало би да допуњава систем С-400. Он ће чувати кључне административно-индустријске центре у држави од потенцијалног напада хиперсоничних ракета.
У ту сврху „Прометеј“ ће користити разне типове ракета. На пример, муницију великог домета система С-400 за уништавање циљева на растојању већем од 400 километара, док ће ракете из породице 77Н6 погађати објекте у ближим деловима космоса.
Поред тога, специјално за „Прометеј“ је направљен радар „Јенисеј“, који може да открије циљеве на хиљаде километара у ближим деловима космоса.
С-500 би требало да буде предат војсци до 2025. године.
Раније је амерички лист „Популар механикс“ саопштио да у САД раде на хиперзвучном оружју LRHW, које ће омогућити да се изведе напад на Русију у случају конфликта. Према подацима издања, максимална брзина бојевог дела наоружања биће већа од 17 маха, а бојева глава моћи ће да погоди циљеве на удаљености до 2.700 километара.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала