Трампу прети затвор, тужилац Њујорка отворио кривичну истрагу

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Пратите нас
Контрола пословања "Трамп организације“ прерасла је из парничне у кривичну што би могло да резултира затворском казном за бившег председника.
Државни тужилац државе Њујорк отворио је кривичну истрагу против "Трамп организације", компаније коју је водио бивши амерички председник пре него што је ушао у политику, проширујући претходну истрагу која се бавила пословањем.
"Обавестили смо "Трамп организацију" да наша истрага више није грађанске (парница са државом) природе," рекао је Фабијен Леви, представник за штампу тужитељке Летиције Џејмс.
Додао је да је истрага сада кривична и придружена истрази коју води тужилац Менхетна, као и да за сада неће имати даљих коментара, пише Хафингтон пост.
Истрага је отворена 2019. године и бавила се Трамповим пословима пре уласка у Белу кућу. Покренута је после изјава бившег Трамповог адвоката Мајкла Коена који је изјавио да је Трамп „надувао" извештаје о својој имовини како би обезбедио веће зајмове од банака него што би иначе добио, док је истовремено у пореским пријавама обезвређивао своје богатство како би плаћао мање.
Управо то је сада предмет истраге.
Тужилац области Менхетн Сај Ванс Млађи покренуо је сопствену истрагу о пословању Доналда Трампа и његових сарадника како би утврдио да ли је компанија правила финансијске прекршаје, а мета су били Трампове некретнине попут Трамп куле, Трамп хотела и његово Севен Спринг имање северно од града Њујорка.
Доналд Трамп је одбацио ове оптужбе поручивши да се ради о политичкој освети коју спроводе тужиоци које су поставиле Демократе.
Њему је у великој мери онемогућено обраћање јавности од јануара ове године када су му суспендовани сви налози на друштвеним мрежама због упада његових присталица у зграду Конгреса и Сената САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала