Земан дао домаћи задатак НАТО државама - у вези са Србијом

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПредседник Чешке Милош Земан
Председник Чешке Милош Земан - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Пратите нас
Извињење чешког председника Милоша Земана за учешће његове земље у НАТО агресији на Србију 1999. доказ је да је Земан истински пријатељ наше земље, српског народа и истине. Он је свим садашњим и будућим лидерима НАТО чланица задао својеврстан домаћи задатак за будућност.
Директор Центра за стратешке алтернативе Александар Митић истиче да је јако важно што је Земан извињење упутио у присуству српског председника, пред камерама, током званичног сусрета.
„То је јако важно за одбрану српског става, српске културе сећања о ономе што се догодило 1999, али је изузетно важно и са аспекта одбране Косова и Метохије“, каже он.

Земанов домаћи задатак – извините се Србији

Са друге стране, наш саговорник, како каже, није претерани оптимиста када је у питању буђење савести међу другим лидерима чланица НАТО. Међу политичарима у другим НАТО државама постоје политичари који деле Земаново мишљење о агресији из 1999. – у Француској, Италији, Аустрији, Словачкој, Мађарској, Шпанији, Великој Британији…
„Међутим, међу садашњим званичницима, не видим некога ко би могао да прати Земана. Милош Земан је изузетно специфичан политичар, јединствена појава на европској политичкој мапи. Он је изузетно доследан у инсистирању на мултивекторској спољној политици Чешке и због тога је, нажалост, трпео и трпи велике нападе и критике и плаћа високу цену“, објашњава Митић.
Ипак, додаје наш саговорник, чешки председник је извињењем Србији задао свим европским политичарима домаћи задатак.
„Надам се да ће у будућности још неко наћи снаге да прати Земанов пример. Али, у овом тренутку, тако нешто не треба очекивати јер би политичка цена била веома велика. Притисци САД и неких других најмоћнијих чланица НАТО, као и притисци из политичко-безбедносно-обавештајног мејнстрима веома су велики и у изјавама, попут Земанове, виде велику опасност за стратешки наратив НАТО и Запада око ратова деведесетих, агресије НАТО, као и око одлуке да се организује проглашење независности Косова“, истиче Митић.
Стога ће бити учињено све да се ширење Земанових ставова спречи.

Упорни борац против независности Косова

И Земан, као и његов претходник Вацлав Клаус упорно су тражили ревизију одлуке чешке владе из 2008. о признању независности Косова, подсећа Митић.
Земан још одбија да успостави пуне дипломатске односе са Приштином. И сама седница чешке владе на којој је донета одлука о признању независности јужне српске покрајине била је изузетно контроверзна – влада је радила у техничком мандату, а седница је одржана телефонски и под великим притиском САД.
Земан води тешку борбу за своје ставове о мултивекторској спољној политици, а парадоксалност чешке политике огледа се, према Митићевим речима, у томе што он одржава добре односе и са руским и са кинеским председником, док се Чешка нашла на списку непријатељских земаља у Русији.
Иако део грађана Чешке тражи да њихов председник буде оптужен за издају због својих ставова у случају „Врбјетице“, он остаје доследан.
„Његов углед је изузетно велики, упркос утицају медијских, обавештајно-безбедносних и политичких структура које покушавају да уруше његов углед. И то охрабрује“, закључује Митић.
Милош Земан је, подсећамо, у изузетно емотивној изјави подсетио на традиционално српско-чешко пријатељство, које је, како је рекао, током историје изневерено.
„Србија нам је изразила подршку, а ми смо је бомбардовали. Одмах да кажем да се извињавам за бомбардовање СРЈ. Била је то грешка. Ја бих као човек замолио српски народ да нам опрости. Све време ме је то мучило“, казао је он, између осталог, приликом званичне посете председника Србије Александра Вучића Прагу, додавши да је извињењем „спасао душу“.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала