Блинкен изразио Лаврову забринутост због ситуације на граници Русије и Украјине

© AP Photo / Saul LoebАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом о могућностима сарадње и забринутости Сједињених Америчких Држава, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.
„Државни секретар истакао је да Сједињене Америчке Државе траже стабилнији и предвидљивији однос са Москвом“, рекао је Прајс након двочасовног састанка Блинкена и Лаврова на маргинама Арктичког савета у Рејкјавику.
Разговарано је, између осталог, и о председавању Русије Арктичким саветом и значају сарадње у региону, прецизирао је Прајс.
Блинкен је, такође, изразио „дубоку забринутост“ због руских војних вежби око Украјине, здравља затвореника Алексеја Наваљног и „репресија против опозиционих организација“, као и мера против „Радија Слобода/Слободна Европа“ (препознат као страни агент у Русији), истакао је Прајс. Русија је раније одбацивала америчке тврдње о овим питањима.
Он је објаснио да је Блинкен „покренуо питање дубоке забринутости (САД) због континуираног распоређивања руске војске у и око Украјине“.
На преговорима је дотакнута и тема Сирије.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку у Рејкјавику - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Рејкјавик: Први састанак Лаврова и Блинкена ─ како превазићи неслагања /видео, фото/
„Државни секретар је нагласио значај обезбеђивања хуманитарног приступа народу Сирије. Такође су разговарали о регионалним питањима, укључујући тражење трајног политичког решења сукоба између Јерменије и Азербејџана“, додаје се у изјави.
Двојица дипломата разговарала су и о областима у којима су „оба наша народа могу имати користи од континуиране и проширене сарадње, укључујући Авганистан, стратешку стабилност, спречавање нуклеарних програма Ирана и Северне Кореје“, наводи се у саопштењу.
„Државни секретар и министар спољних послова обавезали су се да ће наставити разговоре убудуће“, закључио је Прајс.
Састанак је одржан на маргинама Арктичког савета, а након што је амерички председник Џозеф Бајден недавно позвао руског лидера Владимира Путина да се састану на територији неке европске државе.
До сусрета двојице високих званичника дошло је у атмосфери изузетно напетих односа између Русије и Америке.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала