Хоће ли Мила коштати опозива изјава о „неподобним амбасадорима“

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаПредседник Црне Горе Мило Ђукановић
Председник Црне Горе Мило Ђукановић  - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да неће потписати сагласност за постављање свих нових амбасадора, јер међу њима има и оних који на референдуму 2006. нијесу гласали за независност Црне Горе. Шеф посланичког клуба ДФ-а Славен Радуновић сматра да је Ђукановић тиме прекршио Устав Црне Горе што је довољан разлог за његов опозив.
Радуновић за Спутњик објашњава шта га је мотивисало за иницијативу Уставном суду за Ђукановићев опозив.
„Иницијативом за опозив предсједника Ђукановића желимо да покажемо грађанима Црне Горе, али и свијету, са каквим човјеком имамо посла. Сам Ђукановић је причао да након референдума није важно како је ко гласао, а сада када неки људи треба да постану амбасадори, иако су били за заједничку државу, он је против тога да они добију те функције. Ђукановић се залаже за дискриминацију, сегрегацију по разним основама“, рекао је Радуновић.
Он је напоменуо да је за иницијативу потребно 25 посланика да би је упутили Уставном суду.
„Мислимо да је Ђукановићев изречени став довољан да се упути иницијатива. У овом случају имали смо правну радњу да неки људи не могу да буду амбасадори јер су другачије гласали на референдуму. У Уставном суду имамо пет судија, треба већина од четири да гласа за нашу иницијативу и да они донесу закључак да је Ђукановић прекршио Устав Црне Горе“, каже Радуновић.
Он истиче да ће сви посланици Коалиције За будућност Црне Горе потписати петицију, али вјерује да би могли да је потпишу и неки опозициони посланици ако, како каже, буду поштовали оно за шта су се залагали у Скупштини Црне Горе.
И Драган Шоћ, адвокат и бивши предсједник Народне странке, слаже се да је Ђукановић на прес конференцији у среду направио грешку и да има основа за покретање иницијативе.
„Ђукановић је изјавом да неки људи који на референдуму нијесу гласали за независност Црне Горе не могу постати амбасадори показао да није предсједник свих грађана. Знао је он то и раније да покаже, иако се вербално изјашњавао да су му сви грађани исти“, каже Шоћ.
У Уставном суду Црне Горе је седам судија, али двоје је отишло у пензију, па је петоро активних.
Како сматрају поједини црногорски правници, да би дошло до опозива предсједник би требало да формално прекрши правила, да на примјер не потпише закон у прописаном року, или да одбије да потпише закон који посланици у Скупштини опет изгласају, а да ли је довољан прекршај за опозив његова изјава, видјећемо у времену пред нама.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала