Кина: Пооштрена забрана коришћења криптовалута

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаКриптовалуте биткоин, лајткоин и етереум
Криптовалуте биткоин, лајткоин и етереум - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Кинеске власти пооштриле су ограничења која забрањују финансијским институцијама и платним компанијама пружање услуга повезаних с криптовалутама.
Тиме је покренут нови пад вредности дигиталног новца.
У поређењу с претходном забраном из 2017. године, нова правила проширила су опсег забрањених услуга и просудила да „виртуалне валуте нису подржане било каквом стварном вредношћу“, пише „Кликс“.
Три удружења финансијске индустрије у уторак су упутила своје чланове, међу којима су банке и интернет компаније за плаћање, да не нуде никакве услуге везане уз криптовалуте, попут отварања рачуна, регистрације, трговине и осигурања.
Нова забрана, коју је објавила Народна банка Кине (ПБОЦ), такође укључује услуге које претходно нису споменуте.
Јасно је наведено да институције не смеју прихватити криптовалуте или их користити као средство плаћања. Ни институције не могу пружати услуге размене између криптовалута и јуана или страних валута.
Поред тога, институцијама је забрањено да пружају услуге штедње и издавања финансијских производа повезаних с криптовалутом.
Банке и компаније које нуде услуге плаћања такође су позване да појачају надзор новчаних токова који су укључени у трговину криптовалутама и да ближе координишу у идентификацији таквих ризика.
Влада је 2013. дефинисала биткоин као виртуелну робу и рекла да је појединцима дозвољено слободно суделовање у његовој интернет трговини. Кина не признаје криптовалуте као законско средство плаћања, а банкарски систем не прихвата криптовалуте, нити пружа одговарајуће услуге.
Међутим, исте године финансијски регулатори, укључујући ПБОЦ, забранили су банкама и платним компанијама пружање услуга повезаних с биткоинима.
Такође су забранили платформама за трговање криптовалутама претварање законског средства плаћања у криптовалуте и обрнуто.
Због ограничења, крипто-берзе се затварају, а многи су се преселили у иностранство.
До јула 2018. године, 88 платформи за трговање виртуелним валутама и 85 ИЦО платформи повукло се с тржишта, саопштила је ПБОЦ.
Индустријска директива упозорила је да се шпекулативно трговање биткоинима опоравило, нарушавајући „сигурност имовине људи и реметећи нормалан економски и финансијски поредак“.
С тим у вези, многи кинески инвеститори обновили су трговање на платформама, које поседују кинеске берзе, а које су се преселиле у иностранство.
Винстон Ма, ванредни професор Правног факултета у Њујорку и аутор књиге „Дигитални рат“, рекао је да су нова правила осмишљена како би у потпуности искључила крипто-трансакције из кинеског финансијског система и очекује да ће влада изнети нове прописе који циљају крипто-имовину, преноси Б 92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала