Курти: Покушавамо да оборимо Тачијев споразум са НАТО-ом о кретању КБС на северу Косова

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти на седници парламента
Аљбин Курти на седници парламента - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Косовски премијер Аљбин Курти говорио је данас у Скупштини и о споразуму бившег председника Хашима Тачија са НАТО, којим се власт у Приштини обавезала да КБС неће ићи северно од реке Ибар без договора са командантом Кфора, преноси Економија онлајн.
Додао је да је такав споразум штетан и да се не може исправити на само једном састанку.
"Случај сам предао Тужилаштву и оно га разматра, али не брините, односи између Косова и НАТО ће се продубити. Одговорио сам да је то штетан споразум и несрећа је што смо га наследили, али то се не може решити само једним састанком са НАТО“, одговорио је Курти на питање посланика ДПК Фадила Нуре, који је од премијера тражио да се изјасни да ли подржава овакав споразум или не.
Подсетимо, некадашњи председник Косова Хашим Тачи, је 2013. године са позиције премијера, обећао НАТО-у да КБС неће ићи на север Косова, без сагласности Кфора.
Како су писали медији 2019, позивајући се на изворе у седишту Алијансе, у вези са тим постоји размена писама између тадашњег премијера Хашима Тачија и бившег генералног секретара Андреаса Фога Расмусена.
“У основи, тадашњи премијер Тачи се обавезао да КБС неће ићи северно од реке Ибар без договора са командантом Кфора”, објаснио је један званичник у НАТО.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала