Ко ће водити трећи светски рат, ко су тајне војске и ко је најјачи

© Fotolia / Andrey PopovСајбер рат
Сајбер рат - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Трећи светски рат одвијаће се без тенкова и артиљерије, а водиће га тајне војске, изјавио је бивши премијер савезне немачке покрајине Баден-Виртемберг и бивши европски комесар за дигиталну економију Гинтер Етингер у чланку за „Ханделсблат“.
Политичар је подсетио на неколико сајбер-напада у западним земљама: хаковање рачунара Ангеле Меркел 2015. године, нападе на здравствени систем Ирске, компаније „Колонијал пајплајн“ и „Соларвиндс“ у Сједињеним Америчким Државама, као и на владине агенције у Америци и Немачкој. Према његовом мишљењу, могуће је да иза тога стоје руски хакери и обавештајци.
„Једно је сигурно: Трећи светски рат се неће одвијати ‘на копну, на води и у ваздуху’, већ пре у сајбер-простору – без тенкова и грмљавине топова“, написао је он.
Етингер је као највеће сајбер-снаге навео Русију, САД, Кину и Израел, као и Иран. При томе је Москва, према његовом мишљењу, најмоћнија на овом списку.
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2021
Москва: Оптужујући Русију за хаковања обавештајна заједница САД „избија“ више новца из буџета
Бивши министар позвао је Немачку да се усредсреди на сајбер-одбрану, јер је земља већ прилично заостала за конкурентима.
Он је навео да је Европска унија издвојила само милијарду и по евра за заштиту у сајбер-простору за период од 2021. до 2027. године, што је 230 милиона евра годишње за 27 земаља-чланица или мање од десет милиона евра по држави.
„Тајне сајбер-војске Москве и Пекинга већ сигурно дрхте од страха. Или само прште од смеха“, закључио је Етингер.
Русија је у више наврата оптуживана за сајбер-нападе, а последња велика прича је напад на „Соларвиндс“. Москва одбацује све тврдње, инсистира да су оне неосноване и позива на отворену сарадњу у области дигиталне безбедности.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала