Немачки посланик о „Северном току 2“: Први пут од 1945. Берлин пружио отпор Вашингтону

© AP Photo / Michael ProbsБундестаг
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Први пут од краја Другог светског рата Немачка је успела да заштити своје интересе од трансатлантског партнера и успешно пружи отпор Америци по питању санкција против гасовода „Северни ток 2“, изјавио је члан комитета за међународне послове немачког Бундестага Валдемар Герт.
„Ради се о политичком преговарању и данас смо, напокон, чули да је наш немачки наратив прихваћен у Вашингтону. Даљи притисак на Русију зблизиће је са Кином и то би могао да буде озбиљан проблем за САД. Притисак на Немачку је бесмислен – 'Северни ток 2' ће бити довршен, немамо алтернативу, Немци ће радити са Русима. Немачка је успела да заштити своје националне интересе. По мом мишљењу, први пут у послератном периоду се дешава да је Берлин успео да, иако не у потпуности, пружи отпор и успешно одбрани интересе сопственог народа, да покаже да је Немачка суверена држава“, рекао је Герт.
Срећом, у Сједињеним Америчким Државама данас има присебних људи који су почели прагматичније да размишљају о будућем светском поретку, додао је.
„Реч је о енергетској безбедности Немачке и Европске уније, што САД раније уопште нису узимале у обзир“, оценио је посланик.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2021
Немачки министар: Планови Вашингтона да одустане од санкција „Норд стриму“ ─ конструктиван корак
Одлуку о задржавању неких санкција, на пример, против руских бродова за полагање цеви, Герт је назвао „жељом Америке да звецка оружјем још мало “.
Према речима Герта, упркос јаким везама између САД и Немачке, Берлин и даље није ни близу „ранга равноправног партнера“.
Како је рекао, „сада видимо први изданак новог немачког суверенитета“.
Уколико притисак буде настављен, није искључено да ће политички курс Берлина бити замењен више проруским, а у том случају би се САД суочиле са моћном конфронтацијом Пекинга и Москве, закључио је посланик Бундестага.
Подсетимо, амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се раније са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровом у Рејкјавику. Он је у среду изјавио да је у интересима САД да обуставе санкције против оператора пројекта „Норд стрим 2 АГ“, његовог директора и запослених.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала