Нови закон у Србији: У свом дому до производње струје

© Sputnik / Александар МилачићСоларни панел
Соларни панел - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић говорила је о доношењу нових закона из енергетике. Jедан од разлога за то био би да се њен развој усклади са потребама заштите животне средине и да је сада тежиште у овој области на повећању енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије, рекла је министарка.
„Пре 10 или 15 година било је важно само да имате енергију, али то сад није довољно ни у свету ни код нас. Данас више ниједна одлука ни у енергетици ни у рударству не може да се донесе а да није у складу са принципима заштите животне средине“, истакла је Михајловићева гостујући на Студију Б.

Замена столарије

Она је рекла да је донет нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије како би држава помогла грађанима да замене столарију, да поправе изолацију, да не бисмо били држава у којој се троши око четири пута више енергије него у ЕУ, наводи се у саопштењу министарства.
Михајловићева је додала да очекује да први уговори са грађанима у вези са унапређењем енергетске ефикасности буду потписани крајем лета и нагласила да локалне самоуправе имају веома важну улогу у спровођењу овог процеса, јер су оне, између осталог, те које расписују јавне позиве за грађане и фирме које ће радити енергетску санацију.
„Ове године ће то бити финансирано новцем локалних самоуправа, уз подршку из буџета, а за идућу годину очекујемо да ћемо имати подршку и међународних финансијских институција и много више новца за енергетску ефикасност. Очекујемо да у просеку годишње имамо око 150 милиона евра за ове намене и верујемо да у наредне три године можемо да завршимо велики део посла кад је реч о замени столарије на породичним кућама и стамбеним зградама“, рекла је Михајловићева и додала да ће кренути да обилази локалне самоуправе како би Министарство помогло у припреми ових програма.

Соларни панели

Она је додала да је донет и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, који ће између осталог омогућити да много већи број људи постави соларне панеле на кровове својих кућа или зграда.
„Направили смо једноставну процедуру, у којој се све завршава у четири корака, од израде пројекта, преко добијања одобрења које се прибавља за краће време него грађевинска дозвола, постављања панела, до закључивања уговора са Електродистрибуцијом. Соларни панели већ за неколико година могу да се исплате, а да након тога грађани имају само уштеду“, рекла је Михајловићева, додаје се у саопштењу, преноси Б92.

Рок за пријаве општина за замену столарије истиче сутра

Рок до кога локалне самоуправе могу да поднесу пријаву на јавни позив за доделу средстава за финансирање енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова истиче сутра. Пријаве се подносе Министарству рударства и енергетике, које ће на својој интернет страници објавити који програми су прихваћени.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала