Палмер оптужио Беришу за злоупотребу положаја, Бериша најавио тужбу против Блинкена

© AP Photo / Hektor PustinaСали Бериша
Сали Бериша - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Заменик америчког државног секретара за Европу Метју Палмер изјавио је да је бивши премијер Албаније Саљи Бериша злоупотребио своју моћ и поверење јавности како би се обогатио и омогућио стицање богатства члановима своје породице, политичким савезницима и присталицама.
Палмер је рекао да је јавно изјашњавање о умешаности у корупцију једна од метода којом се САД користе у борби против корупције, а да тренутак када је одлука донета није од посебне важности, преноси „Јуроњуз Албанија“.
„Не бих придавао никакав значај тренутку, али оно што је важно је озбиљност с којом се САД боре против јавне корупције. Ово је потврда наше посвећености да користимо сваки инструмент који нам је на располагању, укључујући санкције ако је потребно, с циљем јачања рата против јавне корупције и осигуравања одговорности за оне који злоупотребљавају поверење јавности“, рекао је Палмер.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен прогласио је претходно бившег албанског председника Саљија Беришу и чланове његове породице неподобним за улазак у САД због корупције.
„Коруптивни поступци бившег председника Албаније Саљија Берише подрили су демократију у Албанији. Јавно проглашавам Беришу и чланове његове уже породице неподобним за улазак у САД“, написао је Блинкен на Твитеру.
Блинкен је додао да САД заједно са партнерима у Албанији остају уједињени у борби против корупције.

Бериша најавио тужбу против Блинкена

Бериша је на ванредној конференцији за медије најавио да ће поднети тужбу против Блинкена, пренео је Танјуг.
Бериша каже да је овластио свог адвоката у Француској да покрене тужбу против Блинкена због јавне клевете, коју је о њему и његовој породици изнео из њему непознатих разлога и без икаквог упозорења.
„Не постоји нико у Албанији или на свету ко може да каже да јесам или сам био умешан у било какву коруптивну аферу, због чега сам разговарао са својим правним саветником у неутралној и угледној земљи попут Француске, да бих поднео тужбу против Ентонија Блинкена због јавног клеветања на Казненом суду у Паризу“, рекао је Бериша.
На питање новинара да ли ће тужити и помоћника државног секретара за Европу Метјуа Палмера, који је у интервјуу за „Глас Америке“ навео да је Бериша „злоупотребио свој положај”, бивши премијер рекао је да треба да погледа његову изјаву, али да верује „да је високи амерички званичник бранио став Стејт департмента“ и да је за сада фокус на Блинкену.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала