Приштински музеј тражи од Београда да врати артефакте који се чувају у централној Србији

© Sputnik / Александар МилачићЕтнографски музеј у Београду.
Етнографски музеј у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Поводом захтева привремених институција самоуправе у Приштини за "повраћај артефаката", Министарство културе и информисања саопштило је да је очигледно реч о још једном у низу злоупотреба културе ради промоције једнострано проглашене независности Косова и Метохије и фабриковања лажног легитимитета наводних институција.
"Док се на међународном плану јасно препознаје угроженост културне баштине на простору КИМ од организованог рушења, вандалских испада над верским и културним објектима, па све до инфраструктурних пројеката у функцији угрожавања културне баштине, која траје више деценија, захтеви привремених институција у Приштини искључиво су у функцији скретања пажње са угрожавања културне баштине, и стварања привида бриге о културном наслеђу, наводисе у саиопштењу ресорног министарства.
"Уочљиви су бројни фалсификати и извртања која се у захтеву подмећу, као што су наводни споразуми међу институцијама, преко непримењивости конвенције Унеска на коју се реферише и која се помиње само зато да би се име ове организације злоупотребило, па до извртања у случају позивања на Ахтисаријев план", истиче се у саопштењу.
Министарство истиче и да овакви случајеви само још једном потврђују угроженост културне баштине, као и да ће Србија наставити да посвећено штити културно наслеђе од "свих насртаја и покушаја злоупотребе и уништавања".

Приштински музеј: Три обавезе Београда

Директор косовског народног музеја Ајет Љеци упутио је писмо директоркама Народног и Етнографског музеја из Београда и председнику САНУ, у коме тражи да се Приштини врате археолошки и етнографски артефакти, који се и даље чувају у централној Србији.
У писму се директорке музеја Бојана Борић Брешковић и Тијана Чолак Антић, као и председник САНУ Владимир Костић, подсећају да имају обавезу да врате артефакте из археолошке и етнографске збирке са Косова.
"Иако су узети из колекције крајем 90-их година због привремене изложбе у централној Србији, уз обавезу да се врате, артефакти се и даље налазе у вашим уваженим музејима", навео је Љеци у писму.
Напомиње три обавезе Београда, а то су трансфер артефаката до изложбе и њихов повратак у музеј, поштовање Унескове конвенције о мерама забране и спречавања илегалног увоза и преноса власништва чија је Србија потписница и Анекс пет, члан шест Ахтисаријевог плана који подразумева да Београд врати делове збирке позајмљене због изложбе.
Љеци тврди да се у београдским музејима налази укупно 1.247 артефаката из археолошке и етнографске збирке.
"Да бих испунио ову обавезу, предлажем оснивање радне групе састављене од представника четири музеја - косовског народног и етнографског музеја, Народног музеја у Београду и Етнографског музеја у Београду, као и међународних стручњака музеологије", истакао је Љеци и додао да би њихов задатак био израда плана и надгледање процеса повратка свих артефаката у Приштину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала