Први пут фотографисан паразит који једе језик домаћина и настани се у устима /фото/

© Flickr / Brian GratwickeРиба са змијском главом
Риба са змијском главом - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Помисао јесте застрашујућа, али је стварна: паразит који одгризе језик свог домаћина, заузме његово место у устима, и ту остаје до краја свог живота. Једног таквог недавно је открио један студент из Јужне Африке, и фотографије овог ретког призора поделио са научном и широм заједницом.
„Али ништа заправо није могло да ме припреми за тренутак када сам отворио уста рибе и угледао овог ванземаљца плавих очију како зури у мене“, изјавио је студент који је сасвим случајно уловио рибу која је у устима имала паразита.
Дон Марк, 27, из Кејптауна, пецао је у близини Игленог рта када се на његову удицу закачила риба ципула од готово три килограма. Првобитно узбуђење због улова убрзо је заменио шок који је наступио када кренуо да вади удицу. Из уста рибе су га погледале, како он описује, очи „ванземаљца“.
Марк, који случајно студира баш морску биологију, чуо је за паразите који се настане у устима уместо језика, али их никада није видео у природи.
​Након што је фотографију послао професору Нику Смиту, зоологу са Универзитета Норт-вест, обрадовао се открићу да ова врста ваши никада раније није фотографисана.
„Будући да сам морски биолог и ловим рибу од малих ногу, видим ово као мој допринос у бољем разумевању паразита који живи на или уместо језика риба и ајкула“, рекао је за Дејли мејл.
„Али ништа заправо није могло да ме припреми за тренутак када сам отворио уста рибе и угледао овог ванземаљца плавих очију како зури у мене.“

Паразит који се качи на језик

Ваши које једу језике познате су деценијама, али тек последњих година започеле су опсежне студије њиховог животног циклуса и понашања, преноси Национална географија.
Сматра се да све врсте ваши које једу језик започињу свој живот као мужјаци, плутајући океаном тражећи рибу за коју би могли да се закаче.
Изгледа да све врсте ваши – до сада идентификованих преко 280 – циљају само једну врсту рибе.
​Једном када ваш пронађе рибу домаћина, она пролази кроз шкрге. Ако риба домаћин већ нема другу ваш, нова се смешта у уста, где се веже за језик. Користи предњи апарат за сисање, и храни се испијајући крв.

Мужјак се током тог процеса трансформише у женку, а тело се неколико пута повећава заједно са ногама, које користи да би се закачила за рибу. Очи се смањују јер јој више нису потребне.
Када језик рибе на крају одумре и испадне због недостатка крви, ваш се закачи за корен језика и ефикасно га замењује.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала