Пуцњава на граници Јерменије и Азербејџана

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПоглед из јерменског села Ајгепар на борбено упориште на територији Азербејџана
Поглед из јерменског села Ајгепар на борбено упориште на територији Азербејџана - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Јерменске јединице отвориле су ватру упозорења као одговор на пуцњаву азербејџанских оружаних снага.
„Дана 20. маја забележен је инцидент на граничном делу области Гехаркуник у коме су учествовали азербејџански војници који су ушли на територију Јерменије“, саопштило је јерменско Министарство одбране.
Према наводима Министарства, око 15 часова (13 по средњоевропском времену) азербејџанска војска испалила је неколико десетина хитаца – „претпоставља се у ваздух“, на шта је Јереван одговорио.
Командант азербејџанских трупа успоставио је контакт са јерменским јединицама и затражио прекид ватре, објашњавајући да су пуцњи били случајни.
Град Физули. Азербејџанска војска преузела је контролу над њим током војних операција у Нагорно-Карабаху у октобру 2020. године - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Азербејџан одговорио Јерменији: Не политизујте, зашто се обраћате ОДКБ-у
„Оружане снаге Јерменије упозоравају да ће се понављање таквих инцидената сматрати намерним покушајем изазивања конфронтације и довести до одговарајућих дејстава јерменске стране“, наглашава се у саопштењу Министарства.

Ситуација у Сјуникској области

Како је раније саопштило јерменско Министарство одбране, Оружане снаге Азербејџана су 12. маја покушале да изврше радове „на разјашњавању граница“ у једном од пограничних подручја Сјуникске области. Министарство није дало детаље о процесу. Јереван је овај инцидент сматрао планираном провокацијом. Јерменско тужилаштво покренуло је кривични поступак због кршења територијалног интегритета. Министарство је саопштило да су азербејџанске трупе прешле државну границу.
Вршилац дужности премијера Никол Пашињан наложио је да се Јерменија обрати ОДКБ-у и саопштио те планове Владимиру Путину.
Русија је касније предложила да буде посредник у расправи о демаркацији границе између Бакуа и Јеревана. Путин је одржао телефонске разговоре са азербејџанским председником Илхамом Алијевим и Пашињаном. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да ће Москва деловати као саветник специјалне јерменско-азербејџанске комисије која ће решавати ова питања.
О безбедности на неким деоницама ауто-пута у Сјуникској области воде рачуна руски граничари. Према споразумима, они контролишу саобраћај на деоницама путева Горис-Давид Бек и Горис-Капан, који пролазе кроз проблематична подручја.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала