Руски научници направили ПЦР тест за откривање новог узрочника магарећег кашља

© Depositphotos.com / ImagepointfrПрехлада - илустрација
Прехлада - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Нови узрочник болести сличне великом кашљу (магарећем кашљу) први пут је откривен у Русији. Стручњаци Московског научно-истраживачког института за епидемиологију и микробиологију "Г. Габричевског" направили су ПЦР тест који истовремено може да открије ДНК, не само познатог узрочника великог кашља, већ и новог патогена.
Како су појаснили научници, неке случајеве болести са симптомима великог кашља узрокује до сада непознати патоген, сличан великом кашљу. Међутим, бактерије не потичу једна од друге, већ имају заједничког претка.  
„Тестирана су деца и одрасли за које се сумњало да су оболели од великог кашља. Тестирање и клиничко посматрање је спроведено на 290 пацијената. Показало се да је 2,3 процената болести изазвано бактеријом ‘Bordetella holmesii’. Приближно је половина имала ову бактерију“, рекао је заменик директора за клинички рад института Н. Габричевског „Роспотребнадзора“ Татјана Руженцова.  
Шетање - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Шетњом до јачег имунитета: Колики број корака је оптималан
Према подацима листа, у неким државама је за последњих десет година нови облик новог патогена привлачио пажњу научника, али је у Русији први пут откривен.
Анализа клиничког тока болести, коју су спровели руски научници, показала је да нови патоген има низ карактеристика. Лакши облици болести регистровани су скоро три пута чешће него приликом великог кашља. Поред тога, примећене су и мање промене на плућима. Како је појаснила Татјана Руженцова, ако даља истраживања покажу да су могуће компликације или случајеви тешког облика болести, тада постоји могућност модернизације вакцине и промена у распореду вакцинација.
„Учесталост оболевања од великог кашља на територији Русије последњих година се повећала са 3,15 на 100.000 становника у 2013. години до 9,8 на 10.000 становника у 2019. години. Током 2020. године је регистровано 6.069 случаја великог кашља. Двоје деце, која нису била вакцинисана је умрло. Једно дете је имало око годину дана, а друго једну и по годину. Деца су била из Санкт Петербурга и Дагестана. Већи број оболелих у Русији је примећен у Москви и Санкт Петербургу“, изјавио је руководилац лабораторије за надзор дифтерије и великог кашља института Г. Габричевског Артјем Басов.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала