Усвојен Закон о родној равноправности

© Tanjug / TARA RADOVANOVICСедница Скупштине Србије
Седница Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о родној равноправности, као и измене и допуне Закона о забрани дискриминације.
Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да та два закона треба да омогуће сваком да осети да живи у мало праведнијем друштву.
Закон о родној равноправности треба да омогући унапређење родне равноправности, систематично уређење и јачање институционалних механизама за родну равноправност, као и прецизирање обавеза послодаваца и органа јавне власти у погледу планирања и спровођења мера за унапређења родне равноправности.
Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је раније данас да је Закон о родној равноправности важан за стварање друштва једнаких шанси за жене и мушкарце.
Она је додала да Закон о родној равноправности треба да омогући да нико више не може да уз биографију за посао тражи и слику, нити да је пита да ли планира брак или рађање деце, наводи министарка.
Такође, компаније ће, како је рекла, бити у обавези да имају одређени проценат жена у управљачким телима, а квоте су неопходне барем у почетку како би ту ситуација почела да се мења, јер би, додала је, требало да имамо више жена и тамо где се одлучује о новцу.
Изменама и допунама Закона о забрани дискриминације постоје јасније одредбе и шири списак оних на које се дискриминација односи.
Раније је на Предлог закона о родној равноправности поднето 69 амандмана, од којих су Влада и надлежни одбор прихватили 17.
Закон о родној равноправности подразумева једнака права, одговорности и могућности, равномерно учешће и уравнотежену заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота, једнаке могућности за остваривање права и слобода, као и остваривање једнаке користи од резултата рада, навели су предлагачи, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала