Странци од сада лакше до радне визе преко е-конзулата

© Sputnik / Лола ЂорђевићСтранци од сада лакше до радне визе преко еКонзулата
Странци од сада лакше до радне визе преко еКонзулата - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Са радом је почео нови портал е-конзулат, који ће страним држављанима омогућити дигитализовано подношење захтева за визу тип Д, односно радну визу за Србију.
То је прва електронска услуга Министарства спољних послова, и доступна је у 95 дипломатско-конзуларним представништвима, односно амбасадама и генералним конзулатима Србије.
Представљању е-конзулата у Канцеларији за ИТ и е-управу, присуствовао је и министар спољних послова Никола Селаковић, који је истакао да је реч о модернизацији важног сегмента активности ДКП-ова, и да је то прекретница у функционисању Система.
„Е-конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за странце је прва електронска услуга МСП-а. Могу да обећам да је ово прва, али не и последња е-услуга“, рекао је Селаковић.
Он је навео и да је овај потез важан за даљи процес развоја државе и добар сигнал у коме се правцу креће држава која постаје магнет за озбиљне стране компаније које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.
„Циљ Министарства спољних послова је да спроведе дигитализацију свих послова ДКП-ова код којих је то могуће“, рекао је Селаковић.
© Sputnik / Лола Ђорђевић Почео са радом нови портал еКонзулат
Почео са радом нови портал еКонзулат - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Почео са радом нови портал еКонзулат
 
 
Директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић истакао је да су сама регистрација и пријава једноставне, те да је ово први пут да су услуге јавне управе окренуте и страним држављанима, који након регистрације постају е-грађани Србије, преноси Танјуг.
При регистрацији потребно је прво да се унесу основни подаци, лични – ко аплицира, чланови породице, занимање, затим се достављају подаци о путној исправи са којом неко намерава да дође, затим о визи, као и у који ДКП жели да дође, те копија пасоша, позивно писмо, преноси Танјуг.
„Након овога комплетна комуникација са ДКП-ом се наставља електронски и страни држављани само треба да дођу до дипломатског представништва када треба визу Д да добију у пасошу“, рекао је Јовановић.
Он је навео и да ће е-конзулат олакшати и посао запослених у ДКП-овима, без папира, докумената.
Јовановић је указао и да странац, када жели да се запосли у Србији, аплицирањем за радну визу добија ИД број, који се аутоматски из МСП прослеђује Националној служби за запошљавање, па послодавац паралелно може да покрене поступак за радну дозволу.
„Ово је невероватно важно да би могли што пре да почну да раде“, додао је Јовановић и додао да виза Д траје до 180 дана, а да је у току фаза дигитализације поступка добијања и боравишта, што би требало да буде покренуто то краја маја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала