Турски експерт: Шта је циљ стварања тајне америчке војске

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVАмерички војници 1. пешадијске бригаде на војним вежбама у Тбилисију
Амерички војници 1. пешадијске бригаде на војним вежбама у Тбилисију - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе намеравају да користе тајну војску за извођење нерегуларних војних операција у оним регионима у којима постоје стратешки интереси Америке, сматра турски новинар и политички коментатор Џејхун Бозкурт за Спутњик, коментаришући чланак листа „Њузвик“ у којем се наводи да Пентагон прави тајну армију од 60 хиљада војника.
Најбрже растућу јединицу ове формације лист назива „сајбер-борцима“. Према мишљењу Бозкурта, Сједињене Америчке Државе намеравају да користе ову војску за извођење нерегуларних војних операција у оним регионима у којима постоје стратешки интереси Америке, а број таквих војних операција ће се повећавати.
„’Њузвик’ је поново привукао пажњу на ситуацију о којој говоримо већ дуже време. Сједињене Америчке Државе су се преко Пентагона поново окренуле нестандардним методама вођења рата у нашем региону, притиснули су дугме за покретање операција дестабилизације ситуације. Поставља се питање где ће тачно Сједињене Америчке Државе користити ову силу. У чланку се говори о обуци јединице од 60 хиљада војника током 10 година. Сходно томе, ради се о времену када је председник био Обама“, објашњава турски експерт.
Он је подсетио на снаге П20Г (Proactive Preemptive Operations Group) које су створене у време потпредседника Дика Чејнија, а које су користиле терористичке организације у интересу Америке.
„Те снаге су формиране 2002. године у Пентагону, који је тада био под утицајем Чејнија. Тада је постављен задатак да се Ал Каида присили да ради у америчким интересима. У П20Г радило је стотинак запослених, а буџет је био 100 милиона долара. Полазећи од дејстава ових снага почињених у нашем региону, може се замислити шта може да уради војска од 60.000 људи“, додаје он.
Осим тога, док је Бајден био потпредседник, почело је „Арапско пролеће“, које је било најамбициознији план за ширење хаоса у региону Блиског истока од окупације Ирака, наводи Бозкурт.
„Познато је да су и овом процесу активну улогу играле и обавештајне јединице и јединице специјалних снага“, истиче Бозкурт.
Америчке „Фоке“ - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Како се америчке „фоке“ спремају за десант на Крим
Подсетивши на чланак који је написао Џо Бајден за часопис „Форин аферс“ пре избора, колумниста је нагласио:
„У овом чланку Бајден је указивао на то да ће након свог доласка на власт акценат бити стављен на операције за вођење нерегуларног рата који се води уз учешће специјалних снага. Ово добро корелира са изјавама о повлачењу америчког контингента са страних територија и, конкретно, указује на значај повлачења трупа из Авганистана“.
У војном буџету од 740 милијарди долара проширена су овлашћења америчких специјалних снага за подршку америчких партнера у нерегуларном ратовању, подсећа експерт.
„С тим у вези, као додатак стратегији националне безбедности за 2018. годину објављен је кратак садржај документа о нерегуларном рату. У документу је указана потреба за јачањем метода вођења таквог рата у будућности да би се извршио притисак на земље означене као циљеве, а такође је наведена и мапа са описом различитих планова за уништавање непријатељских циљева, укључујући због покушаја атентата, саботажа, економских напада, вођења психолошког рата, стварање кризних услова и извођење сајбер напада“.
Бозкурт додаје да је апсолутно јасно да је та сила, која подразумева и употребу приватних војних компанија, „типичан инструмент нерегуларног ратовања. Сједињене Америчке Државе нису могле у потпуности да остваре све што су желеле да постигну у региону, јер им је ауторитет у њих и њихово војно присутство поткопан“.
„Сада ће они покушати да испровоцирају нови талас хаоса, настављајући сарадњу са већ постојећим терористичким организацијама и, могуће, стварајући нове структуре. У таквим условима постаје посебно важно да се изгради сарадња између регионалних играча “, закључује турски експерт.
Портал „Њузвик“ је 17. маја објавио да је, након двогодишње истраге, дошао до закључка да је за последњих десет година Пентагон створио огромну тајну војску од око 60 хиљада људи. 
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала