Зашто је дошло до изненадног хаоса у шпанској енклави и ко је извукао „кеца из рукава"

Пратите нас
Више хиљада миграната изненада је ушло у шпанску енклаву Сеуту на северу Африке преко границе са Мароком. Шпанија је распоредила додатне трупе и већину миграната вратила одакле су дошли. Приливу миграната претходило је заоштравање односа Шпаније и Марока због Брахима Галија, лидера фронта „Полисарио“.
Мароко је „затворио очи“ пред хиљадама миграната који су се упутили ка Сеуту како би извршили притисак на званични Мадрид да призна да је Западна Сахара мароканска територија, сматра експерт за конфликт око Западне Сахаре.
Претходних дана дошло је до заоштравања реторике између Марока и Шпаније, након упозорења мароканске владе Шпанији да ће се суочити са последицама због одлуке Мадрида да обезбеди лечење од корона вируса лидеру групе која се бори за независност територије Западне Сахаре, коју је анектирао Рабат.
Лидер фронта „Полисарио“ Брахим Гали је ушао у Шпанију средином априла са лажним алжирским пасошем, наводи АП. 
„Озбиљна криза за Европу“: Оклопна возила на плажи, Мароко позвао амбасадора на консултације
Како преноси "Франс 24", фронт „Полисарио“, који ужива подршку Алжира, дуго се бори са Мароком за независност Западне Сахаре, територије која је до 1975. године била колонија Шпаније.
Мароканско министарство спољних послова оптужило је Шпанију да је Галија прихватила под лажним идентитетом, а да није обавестила Рабат. Министарство је упозорило Шпанију да тај потез може имати последице на односе међу земљама.
Мароканске власти виделе су хоспитализацију лидера свог највећег непријатеља у Шпанији као врло непријатељски потез, сматра Ирен Фернандез-Молина, професорка међународних односа на Универзитету у Ексетеру.
Рабат такође користи аферу Гали као изговор за вршење притиска на Мадрид да следи Вашингтон и промени политику према Западној Сахари, што је најважније питање за мароканску спољну политику, додала је она.
У децембру су САД на челу са тадашњим председником Доналдом Трампом постале прва западна земља која је признала марокански суверенитет над Западном Сахаром у замену за нормализацију односа Рабата са Израелом.
Професорка сматра да Мароко очекује да све земље Запада треба да учине исто што и Америка.
„Када је реч о Шпанији, Мароко има кеца у рукаву – контролу над мигрантима“, рекла је Фернандез-Молина за АФП.
Шпанска министарка одбране Маргарита Роблес је изјавила да држава неће прихватити притисак "употребе малолетника".
"Нећемо прихватити да нас уцењују", изјавила је министарка за шпански државни радио, додајући да се о интегритету Шпаније не може преговарати. 
Шпанија хитно послала војску у своју енклаву због 6.000 Мароканаца, објављени снимци /видео/
"Користићемо сва потребна средства да гарантујемо територијални интегритет и да очувамо контролу на нашим границама. Не играјте се са Шпанијом", додала је министарка.
Шпанске власти су саопштиле да је више од 8.000 људи прешло на шпанску територију за 48 сати, иако је најмање 5.700 потиснуто у масовним акцијама одбијања миграната.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала