Зеленски предложио да се судбина Донбаса реши на украјинском референдуму

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски сматра да се питање Донбаса може решити на референдуму.
„Сигуран сам да ћемо после неког времена, пошто имамо план А, Б, Ц, у вези са окончањем сукоба, након повратка окупираних територија и људи, организовати референдум са том темом“, рекао је украјински лидер на прес конференцији поводом друге годишњице на месту председника.
Према његовим речима, то се може догодити, у случају да не функционишу други начини решавања конфликта. Он је додао да проблем решавања сукоба сматра главном темом за Украјину.
Зеленски је такође изјавио да је за постизање мира неопходан директан дијалог са Владимиром Путином. Он је изразио забринутост због издавања руских пасоша у Донбасу, али није објаснио како Кијев намерава да на то реагује.
„То је први корак, јер се то исто догодило некада на Криму, становницима Крима су делили руске пасоше. И то представља велики проблем“, рекао је он.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Две године на челу Украјине: Зеленски није оправдао наде Москве
Власти Украјине су у априлу 2014. године почеле војну операцију против самопроглашених Доњецке (ДНР) и Луганске народне републике (ЛНР), које су прогласиле независност после државног превтрата у Кијеву у фебруару 2014. године. Према последњим подацима Уједињених нација страдало је око 13.000 људи.
Петар Порошенко, који је тада био председник Украјине, је у новембру 2014. године потписао документ који је назван „указом о економској блокади“: са територије Донбаса, која није под контролом снага безбедности, уклоњене су државне институције, банке, па чак и затвори.
Москва је неколико пута изјављивала да не учествује у украјинском сукобу. Председник Русије Владимир Путин је нагласио да издавање пасоша има искључиво хуманитарни карактер. Према његовим речима, ситуација са људским правима у Донбасу превазилази све границе.
Од краја априла 2019. године у Ростовској области су активни центри за издавање руских пасоша у којима становници ЛНР и ДНР могу да их добију по упрошћеној процедури.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала