Дупла игра Запада са Србима и Албанцима – као пред распад Југославије /видео/

© Sputnik / Милачић АлександарЗаставе Србије и Албаније
Заставе Србије и Албаније - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Пратите нас
Приштина ће на сваки начин покушати да одложи и изминира наставак дијалога с Београдом, можда чак и неким новим инцидентима, али то није њена замисао већ њених савезника са Запада који играју дуплу игру, као у време распада Југославије, па једно говоре Србији а друго Албанцима, упозорава адвокат Горан Петронијевић.
Као што су некад једно причали Слободану Милошевићу а друго Загребу и Љубљани, тако и сад играју дуплу игру, каже Петронијевић, коментаришући поруке које су ових дана стизале од западних званичника са самита Брдо Бриони и из Брисела, где је високи представник Жозеп Борељ приредио вечеру за лидере региона. Истовремено, Албанци, уверен је Петронијевић, раде у корист своје штете изношењем максималистичких захтева за обострано признање и помињањем свакојаких тужби против Србије.
„Радујем се да они нису зрели ни за какве разговоре, јер су још на нивоу унутрашњих превирања и дуализма где је формално власт у рукама новоформиране власти а фактички је држе ветерани ОВК и криминалне групе. Та шизофрена ситуација доводи до тога да нису спремни ни за какве разговоре. Ипак, ми не треба да одустајемо од разговора јер њима мало треба да нас окриве. Макар Албанци одуговлачили годинама, ако ми то урадимо само један дан бићемо кривци за све“, констатује наш саговорник у емисији „Свет са Спутњиком“.

Запад игра игру са Србијом

Петронијевић сматра да би Србија као услов свих услова за наставак дијалога с Приштином требало да постави формирање Заједнице српских општина, и то не Приштини него ЕУ, кад већ хоће да буде гарант тих преговора, али одмах додаје да, с обзиром на досадашња искуства у спровођењу договореног, лично не верује у преговарачку моћ Уније.
Историчар др Милош Ковић оцењује да је добро што је Приштина формално постала сметња за наставак дијалога а да је наступ наше делегације на самиту Брдо Бриони проширио маневарски простор наше земље.
„Спољнополитичка позиција Србије се поправља упоредо с јачањем положаја Русије и Кине, глобална конфигурација се мења. То су добре вести за нас“, каже Ковић, који се слаже да Запад игра игру са Србијом, шаљући различите сигнале кроз наговештај могућег повлачења Кфора и ’нон пејпере‘ за преуређење региона. Он верује да „нон пејпери“ долазе из САД, Немачке али није искључено и да нешто стиже са Балкана из, како каже, неформалних центара.
По оцени Петронијевића, циљ „нон пејпера“ је да се у ситуацији кад су позиције Београда и Приштине далеке „као небо и земља“ буком у јавности стране натерају да размишљају о неком компромисном моделу.

Пружити руку Албанцима, макар остала у ваздуху

Уместо разних „нон пејпера“, предлаже Ковић, решење треба тражити у формули суштинске аутономије за КиМ, у складу са Уставом Србије, међународним правом и резолуцијом 1244. Он истиче да је важно пружити руку Албанцима, макар она остала у ваздуху.
„Суштинска аутономија је заснована на нашем Уставу и резолуцији 1244, то је реална правна основа од које би требало да кренемо у очекивању подршке Русије и Кине које се, поготову Русија, позивају на резолуцију 1244. И зато би требало да водимо рачуна о правним оквирима“, објашњава Ковић.
Важно је такође, додаје он, имати на уму реалне међународне околности. „У срцу мора да нас води косовски завет али у реалном простору морамо да будемо трезвени, да будемо реалисти и самеримо своје снаге, да видимо у каквој смо ситуацији и да у складу с тим делујемо“, саветује Ковић.
Он подсећа да Покрет за одбрану КиМ, у чијем је председништву и он, ради на платформи за решење која ће се, како каже, кретати управо у тим оквирима.
„Наша понуда је таква да ће Албанци имати заиста широку аутономију али која ће увек омогућавати Србији да контролише ситуацију. Такође, резолуција 1244 подразумева повратак довољног броја наше војске и полиције на КиМ, за почетак морамо да заштитимо наше границе. Али када кажемо суштинска аутономија за Косово, то подразумева суштинску аутономију и за српски народ према попису из 1991, а то значи не само ЗСО него и наше светиње“, прецизира Ковић, додајући да је план врло детаљан и да ће ускоро бити предочен јавности.

Сабрати два и два о плановима ЕУ

Наши саговорници коментаришу и намеру ЕУ да подстакне интеграцију земаља Западног Балкана, која је, по њима, резултат спознаје да се Унија неће ширити у догледно време. Ковић је уверен да је главни циљ тог плана да се истисне утицај Русије и Кине.
„За нас је важно да саберемо два и два, да разумемо да су то земље које су нас бомбардовале а које и дан-данас хоће да распaрчају Србију јер признају Косово, са изузетком пет земаља ЕУ. То није пријатељска политика. На нама је да чувамо територијални интегритет и суверенитет и право на самостално доношење одлука наше земље“, упозорава Ковић, напомињући да ту главну реч има Немачка која, како каже, води „конзистентну непријатељску политику према Србији“.
У таквој ситуацији, сугерише он, Србија треба да игра на хетерогеност политике земаља ЕУ према Балкану, при чему сама треба да има јасан и недвосмислен став о решењу косовског питања.
По оцени Петронијевића, ЕУ не зна куд се креће нити шта хоће, а све је последица огољеног сукоба глобалиста и суверениста који се из САД прелио на ЕУ.

САД у заблуди – не могу да узјашу коња тамо где су сјахали

„Ако посматрате све антагонизме који се јављају унутар ЕУ, унутар европских држава видите да долази до прегруписавања и сукоба управо на линији суверенисти – глобалисти. Глобалистички поглед Немачке који у овом тренутку одговара САД, доводи Немачку у положај водеће снаге. ЕУ би могла и да се распадне уколико се не редефинише јер је све већи раскорак између интереса великих европских држава и вашингтонских интереса који им се пласирају преко Брисела“, каже он.
Тенденција је јачања суверенистичких држава, у првом реду Русије и Кине, па и Турске, истиче Петронијевић и додаје:
„Све оне јачају много брже него што САД могу да врате своје глобалистичке позиције које узгред неће никад повратити. Американци су у великој заблуди да могу да појашу коња тамо где су сјахали. Па тај коњ је отишао пет километара унапред, морају пешке да га стигну а и кад га стигну биће у потпуно другој ситуацији од оне коју предвиђају. Због тога је неразумевање и саме ЕУ, због тога и ова читава ујдурма у региону.“
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала