НАТО ставио до знања Куртију: КБС не смеју на север без дозволе Кфора

© AP Photo / Visar KryeziuВојска тзв. Косова
Војска тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Пратите нас
Званичник НАТО снага из Брисела рекао је да Косовске безбедносне снаге не могу да иду на север Косова без претходног одобрења команданта Кфора, пише „Газета експрес“.
Како је званичник НАТО потврдио за тај медиј, Алијанса сматра преписку, између тадашњег косовског премијера Хашима Тачија и бившег генералног секретара НАТО Андерса Фога Расмусена, споразумом.
„Према бриселском споразуму из 2013. године, КБС не може да се крец́е северним делом Косова без претходног одобрења команданта Кфора. За НАТО је 'Бриселски споразум 2013' размена писама између бившег генералног секретара НАТО-а Андреаса Фога Расмусена и Хашима Тачија“, објаснио је званичник.
Он је подсетио на недавни састанак генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга и косовског премијера Аљбина Куртија.
„Током недавне посете господина Куртија, генерални секретар НАТО Столтенберг нагласио је да је посвећеност НАТО стабилности на читавом Западном Балкану непоколебљива. Поновио је да је Мисија Кфор, коју предводи НАТО, усредсређена на свакодневну примену свог мандата који проистиче из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, наиме да се обезбеди безбедно окружење и слобода кретања за све заједнице на Косову“, наводи се даље у одговору званичника.
Званичник НАТО је нагласио и да је Столтенберг јасно изразио подршку процесу дијалога између Косова и Србије и да је дијалог једини начин за проналажење политичког решења.
„Господин Столтенберг је такође нагласио континуирану подршку НАТО напорима за обнављање разговора између Београда и Приштине - укључујуц́и и кроз процес који олакшава ЕУ - и нагласио је да дијалог остаје једини начин за постизање трајног политичког решења на Западном Балкану“, поручио је званичник НАТО-а.
Актуелни косовски премијер Аљбин Курти је јуче рекао да је преписка Тачија и Расмусена у вези са операцијом КБС на северу Косова послата Тужилаштву и да ће тај споразум променити, јер га сматра штетним, преноси „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала