Сад хара и „црна гљивица“: Нова епидемија се шири Индијом, на хиљаде заражених

© AP Photo / Mahesh Kumar AПацијент у Индији заражен црном гљивицом
Пацијент у Индији заражен црном гљивицом - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Пратите нас
Влада у Њу Делхију затражила је да све индијске државе у прогласе епидемију „црне гљивице“ која је почела да се шири међу хоспитализованим ковид пацијентима.
Реч је о реткој али опасној гљивичној инфекцији под називом мукормикоза која агресивно напада дисајне путеве, очи, а понекад и мозак. Стопа смртности се креће између 25 и 80 одсто, у зависности од тога колико се брзо открије.
Како пише „Тајмс оф Индија“, епидемија је већ проглашена у четири индијске државе.
Широм Индије већ је забележено неколико хиљада заражених „црном гљивицом“, а само у држави Махараштра најмање 2.000 случајева и 90 мртвих.
Министарство здравља Индије позвало је у четвртак државе да инфекцију прогласе епидемијом према Закону о епидемиолошким болестима из 1897. године и да се уводи обавеза пријављивања здравственим службама свих сумњивих случајева оболевања од „црне гљивице“, наводи РТ.
© AP Photo / Mahesh Kumar AПацијенти у индијској болници заражени црном гљивицом
Пацијенти у индијској болници заражени црном гљивицом - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Пацијенти у индијској болници заражени црном гљивицом
Широм Индије већ је забележено неколико хиљада заражених „црном гљивицом“.
У писму министарства се упозорава да болест коју изазива „црна гљивица“ води ка још већем броју смртних случајева код пацијената зараженим вирусом корона.

Како се шири инфекција

Инфекција у тело улази кроз крвоток, путем посекотине или било које врсте отвора на кожи или пак кроз респираторни систем. Потом се шири и на срце, мозак и плућа, као и на остале виталне органе.
Инфекција је посебно фатална за пацијенте оболеле од ковида али и оне који су тај вирус прележали и налазе се у фази опоравка.
Гљивице које узрокују мукормикозу најчешће се налазе у земљишту и трулим биљкама, а споре које удисањем улазе у организам обично нападају особе које имају ослабљени имунитет. На удару су најчешће дијабетичари, онколошки пацијенти, као и пацијенти који због других болести често користе кортикостероиде.
Лекари у Индији верују да је до већег броја случајева мукормикозе дошло управо због коришћења стероида у лечењу оболелих од ковида 19. Наиме, стероиди смањују упалне процесе у плућима приликом заразе вирусом корона, али истовремено могу да повећају ниво шећера у крви и смање ниво имунитета.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала