Русија: Спремни смо да се супротставимо спољном мешању на предстојећим изборима

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаФасада здања Централне изборне комисије (ЦИК) Русије
Фасада здања Централне изборне комисије (ЦИК) Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Пратите нас
Русија очекује провокације на предстојећим парламентарним изборима у септембру, укључујући спољне, изјавила је председница Централне изборне комисије Ела Памфилова.
Она је позвала законодавце да прецизније дефинишу термин „страно мешање“, јер, како каже, „оно може да буде у различитим облицима“.
„То може да буде физичко мешање, на пример, онеспособљавање сајтова, или може да буде информациони и психолошки утицај, пропаганда“, рекла је Памфилова у интервјуу за „Известија“ и додала да нису искључене ни лажирања резултата.
Истовремено, председница ЦИК сматра да је „непосредно физичко мешање“ у овој фази немогуће, али се разматрају сви други сценарији.
С тим у вези, подсетила је да различите врсте хакерских ДДоС напада непрестано прате изборни систем Русије.
„Међутим, државни аутоматизовани изборни систем (ГАС 'Вибори') је аутономан и не зависи од глобалне мреже. Знамо да ће бити провокација“, рекла је Памфилова и додала да могу да се предвиде технологије које ће се користити за „рушење“ избора.
„Већ има таквих примера на изборима који се одвијају у земљи сваког викенда. За сада су те технологије интерне. Изводе их они који живе овде, али служе онима који наручују 'тамо'. Озбиљно схватамо то, али смирено и спремни смо да им се супротставимо“, закључила је Памфилова.
Избори за Државну думу одржаће се 19. септембра ове године.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала