Шојгу: Ласерски системи „Пересвет“ попут „Ратова звезда“/видео/

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање ласерског комплекса Пересвет
Тестирање ласерског комплекса Пересвет - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је упоредио најновије руске ласерске борбене системе „Пересвет“ са светлећим мачевима, приказаним у научно-фантастичној свемирској саги „Ратови звезда“.
„Сећате се, пре 20 година то је била фикција – у научно-фантастичним филмовима се боре ласерским мачевима. Данас је то стварност. То су комплекси ‘Пересвет’ , који су са једне стране већ део наоружања, а са друге стране се и даље ради на њиховом развоју. То је велико поље научне делатности“, рекао је Шојгу, обраћајући се учесницима руског образовног маратонг „Ново знање“.
Он је подсетио да руска војска наставља да се опрема ракетним комплексима „Авангард“, а у току су и тестирања хиперсоничне ракете „Циркон“.
Председник Русије Владимир Путин је први пут најавио најновије типове руског стратешког наоружања, међу којима је био и борбени ласер „Пересвет“, у обраћању Федералној скупштини 1. марта 2018. године.
Након тога је министар одбране Русије саопштио да су комплекси „Пересвет“ од 1. децембра 2018. године постали део наоружања руске војске.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала