Стигли резултати два „хрватска екперимента“ /фото/

Пратите нас
Хрватски Национални штаб цивилне заштите објавио на конференцији за медије резултате два такозвана "хрватска експеримента" у вези са вирусом корона и резултати су веома охрабрујући. Након два одржана догађаја којима су присуствовале особе које су примиле вакцину против короне, преболеле ковид 19 или имале негативан ПЦР тест, није било заражених.
Епидемија вируса корона се у Хрватској полако стишава, а број новазаражених је све мањи. Истовремено, број вакцинисаних грађана расте па је у Хрватској више од 30 одсто одрасле популације примила бар једну дозу вакцине.
С обзиром на бољу епидемиолошку ситуацију, хрватски стручњаци одлучили су да изведу експеримент, сличан оном у Шпанији где је организован концерт, на ком су присуствовали посетиоци који су негативни на ковид 19. 
Експериментални концерт у Барселони у складу са епидемиолошким правилима против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2021
У Шпанији одржан концерт за 5.000 људи – може ли да их организује и Србија
Петнаест дана након концерта показало се да је број оних који се заразио скоро па безначајан, што је практично значило да су дотадашња упозорења стручњака да се коронавирус преноси у маси веома брзо и много - пале у воду.
Пошто је и Хрватска организовала сличан експеримент, али са свадбом и пословним форумом, данас су саопштени резултати.
"Имамо резултате", речено је на данашњој конференцији за новинаре, објавио је портал Индекс.
Код првог експеримента - пословног догађаја, на ком је било 86 особа које су добиле две дозе вакцине, сви учесници су урадили ПЦР тест и он је био негативан.
Код другог пројекта, на свадби, одржаној 15. маја, учествовало је 25 особа које су вакцинисане са две дозе, 27 оних који су ковид 19 преболели и 58 њих са негативним тестом на корону.
"Они су јуче тестирани и немамо ниједан позитиван резултат. Ово нам показује да се на таквим догађањима није догодила зараза. Имамо већ такве резултате који су објављени у светској литератури, да се види како та могућност коју нам нови инструмент, дакле вакцина, преболели и тестирани, омогућава да окупимо људе на трагу старог нормалног живота. Ово је доказ да можемо на тај начин, ако пустимо само оне који су вакцинисани, оне који су прележали ковид 19 или су тестирани, организовати такве догађаје", рекао је Крунослав Цепак, директор Института за јавно здравље Хрватске, пренео је Б92.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала