Супруга словеначког дипломате умрла након вакцинације у Бриселу

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација у Србији
Вакцинација у Србији - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Пратите нас
Словеначки Институт за јавно здравље (НИЈЗ) води у сарадњи с белгијским здравственим званичницима истрагу о трагичној смрти супруге словеначког дипломате у Бриселу која је након вакцинисања добила венску тромбозу и умрла од можданог удара у болници након што је више дана била у критичном стању.
Жена, млађа од 40 година, примила је пре десетак дана вакцину против вируса корона произвођача Џонсон и Џонсон, која се даје у једној дози, а прве тешкоће је осетила након неколико дана.
Како преноси Словеначка телевизија, најпре се појавила главобоља и имала је отечену ногу, а на прегледу код лекара јој је дијагностификована дубока венска тромбоза и одређена терапија, али је након тога у ноћним сатима добила мождани удар и након неколико дана проведених у критичном стању умрла у болници.
Национални Институт за јавно здравље (НИЈЗ) покренуо је поступак да се утврди јесу ли компликације и каснија смрт узрочно повезани с вакцинацијом, односно могућим негативним нуспојавама вакцине. То сада истражује стручи одбор при Министарству здравља, у ком истичу да ће бити важне све информације које ће добити од белгијских здравствених званичника. 
Рад у лабораторији на развоју вакцине „Астра зенека“ - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2021
Научници верују да су пронашли објашњење за крвне угрушке после вакцинисања "Астра зенеком"
Вакцина Џонсон и Џонсон је векторско цепиво, а утврђено је да у изузетно ретким случајевима може изазвати стварање крвних угрушака.
То је потврдила и Европска агенција за лекове (ЕМА), која такве случајеве и даље прати.
ЕМА је пре месец дана објавила да је размера користи и ризика цепива произвођача Џонсон и Џонсон и даље позитиван, премда постоји могућа повезаност с врло ретким случајевима неуобичајених крвних угрушака праћених ниским бројем крвних плочица након вакцинације, преноси Јутарњи лист.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала