„Америка ће стално бити присутна у Црној Гори“: Порука Подгорици из Вашингтона

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМетју Палмер
Метју Палмер - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Пратите нас
САД ће стално бити присутне у Црној Гори, као савезник и партнер, што је био случај и претходних 15 година од стицања независности, рекао је јуче заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер.
Палмер је, поводом прославе 15 година од стицања самосталности Црне Горе, као изванредне успехе те земље издвојио њен улазак у НАТО, обезбеђивање статуса кандидата за чланство у Европској унији, као и „изградњу снажног, живог мултиетничког демократског друштва“.
Ипак, додао је и да постоје дубоке поделе у Црној Гори, какве су, како је оценио, присутне и широм западног света, изразивши уверење да ће се Црна Гора успешно и ефикасно суочити са тим изазовима.
„Асполутно смо забринути у погледу актуелних тензија и радимо са владом, опозицијом, цивилним друштвом, независним новинарима да нагласимо америчку подршку реформама које ће учврстити снажно партнерство САД и Црне Горе“, истиче Палмер, преноси Танјуг.
Поручио је да Вашингтон жели да Црна Гора настави да даје допринос НАТО, укључујући и мисију Кфора.
„Охрабрио бих црногорску владу да настави да тражи прилике да се обучава са нама, распоређује снаге са нама, да сарађује са САД и другим НАТО савезницима на начин који ће осигурати безбедност не само других, већ и Црне Горе“, рекао је.
На питање да ли САД имају било какве примедбе у погледу новог Закона о тужилаштву након чијег усвајања је ДПС одлучио да бојкотује рад парламента, Палмер је рекао да је веома важно да су тај закон, и сви закони у потпуности усклађени са очекивањима и обавезама које је Црна Горе преузела према ЕУ.
Додаје да би САД „веома волеле да се препоруке комисије интегришу у закон како би се осигурало да је правни оквир Црне Горе у потпуности усклађен са њеним аспирацијама у вези са ЕУ“.
„Када је реч о улози ДПС-а, више пута смо ставили до знања, не само у Црној Гори, него и у ширем региону, да је бојкотовање избора и демократских институција лоша тактика и да је то лоше за демократију“, упозорава Палмер.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала