Дума: Одлука Зеленског о продужењу санкција „ништа добро неће донети“

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Пратите нас
Санкције које је председник Украјине Владимир Зеленски продужио против руских медија, компанија и држављана неће донети „ништа добро“ односима двеју држава, оценио је шеф Одбора Думе за питања Заједнице Независних Држава (ЗНД), евроазијске интеграције и односе са сународницима Леонид Калашњиков.
Калашњиков додаје да Русија свакако треба да одговори на најновији потез Кијева.
„Потребно је реаговати, посебно у међудржавним односима и показати да се ми, такође, можемо нечему супротставити и изразити своју вољу... То смо већ урадили са Чесима, ставивши их на списак непријатељских држава. Мислим да са Украјином имамо много више начина и у трговини, и у другим гранама, у економији, где бисмо могли реципрочно да делујемо. Мада, у датој ситуацији, колико ми је познато, ми смо на те санкције правовремено одреаговали, сада је реч само о њиховом продужавању. Наравно, то не доноси ништа добро нашим односима. Мислим да Русија неће имати неку посебну реакцију на то“, додао је саговорник.
Он се осврнуо и на раније изјаве Зеленског о могућем сусрету са руским председником.
„Наравно, о пријатељству и љубави нема говора, али што се тиче састанка двојице председника томе ништа не стоји на путу. Као што је познато, без обзира на санкције мораће да дође до састанка Путина и америчког председника Џозефа Бајдена. И никада то нисмо избегавали, поготово што санкције нисмо измислили ми“, рекао је Калашњиков за Спутњик.
Седиште информационе агенциеј МИА Русија севодња у Москви, чији је спутеик саставни део. - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2021
Кијев продужио санкције за МИА „Русија севодња“, лидере ЛНР, ДНР и Крима
Раније је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да су у току преговори на тему потенцијалног састанка Путина и Зеленског, да постоји скица могућих тема, али процес није једноставан.
Генерални директор МИА „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов изјавио је да је одлука Кијева бесмислена и комична и додао да је Зеленски само потврдио непризнавање слободе говора.
Односи Москве и Кијева погоршали су због ситуације у Донбасу. Украјинске власти раније су више пута оптуживале Русију за мешање у унутрашње ствари земље. У јануару 2015. године Врховна рада усвојила је изјаву којом се Русија назива „земљом-агресором“. Русија негира оптужбе украјинске стране и назива их неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Кијев превазиђе политичку и економску кризу. Русија је истакла и да је контрапродуктивно разговарати са Москвом на језику санкција.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала