Ко не замени „швајцарце“ на време, мораће поштом да их шаље у Швајцарску

© Sputnik / СпутњикШвајцарски франак
Швајцарски франак - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Рок за замену истеклих „швајцараца“ осме серије за девету истиче 31. маја, а грађанима који не буду стигли то да учине на време, једино остаје да их пошаљу поштом Националној банци Швајцарске у Берну и Цириху.
У Народној банци Србије упозоравају да је последњи дан маја рок када банке морају да јој доставе прикупљени неважећи новац од грађана, па је очекивано да банкари клијентима раније обуставе замене, већ за неколико дана.
Како пишу „Новости“, проблем је што у пракси многе филијале и раније не примају истекле паре.
До сада је централна банка заменила 85 милиона „швајцараца“, од чега је за девету серију замењено око 30 милиона, док су за остатак од око 55 милиона франака, банкама дале девизе.
Апеловали су на све банке да „швајцарце“ мењају без провизије, да их до краја маја преузимају бесплатно од грађана, али признају да се у пракси нису све одазвале. Зато упућују грађане који не стигну да промене на време новац ван оптицаја, да пошаљу новчанице поштом у Швајцарску.
Званично, филијале и мењачнице тврде да без проблема прихватају истекле новчанице швајцарског франка и мењају за нове. Напомињу и да последњих дана имају много више оваквих захтева, па се праве гужве због обављања обавеза у последњи час.
Лист преноси и наводе банкара који кажу да је наводна немогућност клијената да замене новац највероватније била условљена само тренутним недостатком новчаница у експозитури.
Банке, према препоруци НБС, могу да замене истекле новчанице, приме их на девизни рачун, а затим их, по прибављању девете, оптицајне серије, исплате или откупе за динаре. Од почетка јуна грађани ће моћи да мењају ваноптицајне новчанице швајцарског франка у банкама и мењачницама које то и даље буду желеле.
При томе, банке под повољним условима могу код НБС да замене само новчанице које су примиле почев од 30. априла.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала