Немачки посланик: Косово је део Србије

© Tanjug / ZORAN ZESTICЈенс Кестнер
Јенс Кестнер - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Пратите нас
Посланик немачке десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД) Јенс Кестнер изјавио је на седници Бундестага рекао да Србију, чији је саставни део Косово, Немачка мора више да приближи себи, уместо што тражи оно што ствара разлике.
„Уколико стално тврдите да се залажете против промене граница било где на свету, имамо ли право да превидимо чињеницу да смо и сами већ учествовали у противправној промени граница у том региону. Србија данас и даље оправдано указује на ту противречност. Какав дијалог Београда и Приштине треба да подржимо и како да избегнемо опасност да се Србија и Косово додатно удаљавају? Србију, чији је, по мом мишљењу, Косово и даље саставни део, морамо више приближити нама, уместо што тражимо оно што нас разликује", казао је у петак Кестнер.
Он је навео и да уколико не постоји довољно храбрости да се ревидира немачка политика према региону Западног Балкана и да се она истински врати на подручје поштовања међународног права неком врстом реинтеграције Косова у Србију, онда не треба априори одбацивати иновативна решења кријући се иза принципа непромењивости граница, пренеле су „Вечерње новости“.
У Бундестагу је одржана седница на којој се водила дебата о предлогу владе канцеларке Ангеле Меркел да се продужи учешће немачких војника у Кфору до 30. јуна 2022. године.
Према предлогу, на Косову и Метохији може да буде ангажовано максимално 400 немачких војника.
„Позивам политичке актере у Немачкој да се озбиљно замисле над овом темом, како решавајући један проблем не бисмо створили нове и Србију, као кључну државу региона, натерали да сараднике за проналажење праведног решења тражи на некој другој страни“, изјавио је Кестнер.
За повлачење немачких трупа са КиМ се заложила посланица Левице Жаклин Настић, наводећи да „на Косову функционише мрежа организованог криминала, чији налогодавци су потписали и убиство српског лидера Оливера Ивановића“.
Истичући да њена странка одлучно одбацује предлог о продужењу мандата Кфора, Настићева је рекла да посланици Бундестага, дајући зелено светло том владином предлогу, помажу да та криминална мрежа на Косову и даље опстаје.
Посланик Зелених Мануел Сарацин рекао је да сматра беспредметним дебату о овој теми, будући да су, како је рекао, Београд и Приштина сагласни да Кфор мора да остане на Косову.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала