Нови случај бруталности дрма Америку: Затвореник се угушио док су полицајци клечали на њему /видео/

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuАмеричка полиција
Америчка полиција - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Пратите нас
Притвореник Вилијам Џенет умро је након што се неколико минута борио за ваздух и молио за помоћ док су га полицајци притискали и држали лицем према доле, показали су нови видео-снимци из затвора у америчкој држави Тенеси.
У тужби поднесеној у октобру 2020. године и допуњеној у фебруару ове године у име породице, Џенетова кћерка Доминик наводи да је њен отац преминуо од последица употребе прекомерне силе од стране седам полицајаца и гушења док је био у притвору у затвору округа Маршал након хапшења 4. маја 2020.године.
Џенета су, према тужби, полицајци држали прикованог за тло укупно четири минута, а полицајци су бранили своје поступање у инциденту са образложењем да је он био крајње непослушан.
Државни тужиоци затворили су истрагу о његовој смрти пре неколико месеци, а порота која је прегледала случај, одлучила је да не подноси кривичне пријаве против полицајаца.
Џенет је ухапшен је под оптужбом за опијање, непристојно понашање и пружање отпора приликом хапшења. Метамфетамин је откривен у његовом телу, а у затворским списима се наводи да је халуцинирао и да је био под дејством дрога.
Званичници су у извештају навели да је на дан своје смрти био агресиван и да је одбио да се повинује наређењима чувара који су покушали да га смире.
У тужби породице се наводи да су му током борбе која је уследила, полицајци ставили лисице и оборили га лицем према земљи и притискали га иако је он три пута упозорио да не може да дише.
У једном тренутку на снимку се види како полицајац подсећа колеге на опасности од гушења због положаја у коме се налази затвореник и тражи да га ослободе како би могао да дише, пренео је Танјуг.
Градоначелник Левисбурга Џим Бингам смрт Џенета је назвао несрећним случајем, наводећи да се он и вербално и физички насилно понашао према затворским чуварима. Бингам није желео да коментарише тужбу породице која поднета и против града и округа.
Подсетимо, смрт Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису у мају прошле године покренула је талас протеста широм САД.
Бивши полицајац Дерк Шовин, који је током привођења Флојда скоро 10 минута клечао на његовом врату док је овај молио да га пусти и говорио да не може да дише.
Шовин је у априлу проглашен кривим за убиство Флојда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала