Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Јапан у страху – да ли ће се Олимпијске игре одржати?

© AFP 2023 / KAZUHIRO NOGIПротест против одржавања Олимпијских игара у Токију
Протест против одржавања Олимпијских игара у Токију - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Пратите нас
Томас Бах, председник Међународног олимпијског комитета (МОК), покушао је да пред Олимпијске игре у Токију отклони сумње и страх јапанског народа, који у великој мери жели да се Игре откажу.
Олимпијске игре, које су померене са прошле године због пандемије вируса короне, нису добро дочекане у земљи домаћина, који и даље води велику битку са вирусом.
Недавна анкета у једном јапанском медију открила је да више од 80 одсто тамошње јавности жели да се Игре или поново одложе, или потпуно откажу.
Почетком маја у Токију је уведено ванредно стање које ће трајати барем до краја месеца, а народ се плаши тога да долазак спортиста из целог света може само да погорша ситуацију.
Међутим, Бах уверава становнике Токија да спортисти никога неће угрозити.
„Најбитнији циљ је веома јасан. Олимпијско село је безбедно место и Олимпијске игре и Параолимпијске игре у Токију ће бити организоване на веома безбедан начин“, рекао је Бах.
„У овом тренутку је већ око 75 одсто чланова Олимпијског села вакцинисано, или је ће барем сигурно бити вакцинисано до почетка Игара“, додао је.
Иако су поједини спортисти рекли да би радије одустали од Игара него се вакцинисали, Бах истиче да ће број оних који прихвате имунизацију бити „доста више од 80 одсто“.
Број вакцинисаних на Олимпијским играма представљаће контраст у поређењу са Јапаном, где је само око три одсто становништва вакцинисано.
Драгана Цвијић, рукометашица Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Бес српске хероине: Не треба да постојимо! /фото/
Проблем у одржавању Игара виде медицински радници Јапана, који кажу да ће велики део њих бити послат на Олимпијске игре, чиме ће се смањити помоћ становништву њихове земље.
„МОК је организационом комитету предложио да олимпијски комитети сваке земље имају своје медицинско особље“, рекао је Бах.
Он је подсетио да ће сви спортисти бити под стриктним ресктрикцијама баш како никога у Јапану не би угрозили.
„Спортисти ће имати значајне рестрикције – као што су карантин, свакодневно тестирање, ескивирање јавног преноса и сваког контакта са Јапанцима – како би се заштитио јапански народ“, објаснио је Бах.
„Спортисти су спремни на овакво жртвовање јер име је јасно да је безбедност на првом месту“, закључио је.
О плановима ватерполиста Србије за Олимпијске игре у Токију у „Миљановом корнеру“ говорио је селектор Дејан Савић.
Епилог незапамћеног скандала – златна медаља уз „забрањену“ заставу Русије! /фото, видео/
Руски вундеркинд чини чуда – светским рекордом до крова Европе! /видео/
Србији три карте за Токио
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала