Русија тражи од „Гугла“ да одблокира интервју француског Спутњика

© REUTERS / BRENDAN MCDERMIDЛого компаније "Гугл" на згради компаније у Њујорку
Лого компаније Гугл на згради компаније у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Пратите нас
Служба за надзор у области комуникација, медија и информационих технологија Русије (Роскомнадзор) затражила је од компаније „Гугл“ да укине блокаду интервјуа француске редакције Спутњика на „Јутјубу“.
Претходно је друштвена мрежа „Јутјуб“ блокирала интервју француске редакције Спутњика са специјалистом науронауке Идрисом Аберканом који је трећи карантин у Француској назвао „санитарном диктатуром“.
Наиме, Аберкан је рекао да је излазак из куће само уз адекватну пропусницу – „апсолутно кршење слободе“.
Француска редакција Спутњика наводи да „Јутјуб“ сматра прекршајем то што је објављен снимак у коме је изнето мишљење које није у складу са званичним ставом француске власти.
Тим поводом Роскомнадзор је упутио писмо ‘Гуглу’ са захтевом да у „најкраћем могућем року укину сва ограничења са видео-снимка интервјуа дописника француске радакције Спутњика с француским стручњаком“, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграму.
Истиче се да овакви поступци представљају акт цензуре према руским медијима и кршење принципа слободног приступа информацијама.
Роскомнадзор, такође, од „Гугла“ тражи да образложи разлоге за овакву одлуку.
Подсетимо, последњих месеци иностране платформе често блокирају налоге руских медија.
На пример, Фејсбук је без објашњења блокирао налог агенције Балтњуз, а Твитер је октобра прошле године означио материјале канала РТ у вези са америчким председничким изборима као садржај који може да доведе у заблуду, а пре тога је уклонио у претраживању налог агенције РИА Новости, РТ и Спутњик.
Руско Министарство спољних послова је те потезе окарактерисало као назадно и позвала стране платформе да преиспитају своју политику.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала