Британски министар одбране: Русија је највећа претња

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаВелики десантни брод "Корољов" Балтичке флоте Русије
Велики десантни брод Корољов Балтичке флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите нас
Британски министар одбране Бен Вoлас изјавио је да постоји појачана активност руских бродова у близини обала Велике Британије, назвавши Русију непријатељем, који представља највећу претњу.
„Редовно нас посећују радознали руски бродови, тренутно нас редовно посећује неколико руских ратних бродова“, рекао је министар за „Телеграф“.
Према његовим речима, Велика Британија покушала је да води политику деескалације и примењује „друге методе“. „Али сада, док Русија не промени свој однос, прилично је тешко схватити куда се крећемо“, додао је Вoлaс.
Министар је такође навео да је крајем прошле године у Ирском мору примећена руска подморница и напоменуо да Велика Британија тамо већ дуго није забележила њихово присуство.
Руска нуклеарна подморница Јуриј Долгоруки - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2020
Британски медији: Број руских подморница у северном Атлантику запањујући
У марту ове године британско Министарство одбране објавило је стратегију за модернизацију оружаних снага земље у којој је, између осталог, потврдило свој однос према Русији као претњи и навело планове за повећање присуства у Црном и Балтичком мору.
Британска морнарица и ваздухопловство непрестано надгледају пролазак руских бродова и летове руских авиона у близини Велике Британије. Министарство одбране Русије више пута је наглашавало да руска војска не нарушава границе и налази се у међународним водама и ваздушном простору. Сви случајеви праћења завршени су без инцидената, што потврђује и британска страна која константно бележи професионалност деловања руске војске.
Западни политичари периодично дају изјаве о „руској претњи“. Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да Русија не намерава никога да напада. Према речима министра спољних послова Сергеја Лаврова, Северноатлантска алијанса је свесна да Москва не планира никог да напада, већ једноставно користи изговор за распоређивање још трупа у близини руских граница. Москва је више пута изразила забринутост због повећавања снага Алијансе у Европи.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала