На шта је све Надал спреман како би парирао Ђоковићу?

© AP Photo / Michel EulerРафаел Надал при освајању Ролан Гароса 2020.
Рафаел Надал при освајању Ролан Гароса 2020. - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите нас
Рафаел Надал, шпански тенисер који је освојио турнир у Барселони и Мастерс у Риму уочи похода на своју 14. титулу на Ролан Гаросу, прилагодио је тренинге како би и у четвртој деценији успео да оправда епитет „краља шљаке“ и надмеће се са најбољима на свету.
Пандемија вируса корона можда је натерала Рафаела Надала да се скраси у свом дому на Мајорци, али то га није спречило да тренира и да се такмичи. Према писању „Вол стрит џурнала“, да би поправио игру, Надал је користио две столице на трави као мрежу и играо мечеве са својом сестром.
Надал је постао професионалац 2001. године и две декаде касније није изгубио свој интензитет, све како би се и даље такмичио са Новаком Ђоковићем и осталим најбољим играчима на свету.
Двадесетоструки Грен слем шампион је познат по агресивном стилу игре. Током година, направио је мала стратешка прилагођавања како би могао да настави да побеђује како му тело стари. Такође је адаптирао и своје тренинге.
У својим тинејџерским и двадесетим годинама, „бик са Мајорке“ је тренирао чак пет сати дневно, али је планове променио како је време одмицало – баш као и Новак и Роџер Федерер, његови највећи ривали.
„Сада када сам старији, не могу више тако да тренирам“, рекао је Надал. „Интензитет је исти, али су тренинзи паметнији и конкретнији“.

Адаптација тренинга

У последње време, период проведен у теретани Шпанац посвећује покретљивости, окретности и изометријским вежбама.
Током првог закључавања, имао је „балон“ за вежбање са својим рођацима који су му помагали да остане у форми у теретани у гаражи. Али је Рафа тада по први пут у последњих десет година био раздвојен од свог кондиционог тренера и физиотерапеута коме приписује заслуге за припрему његовог тела за тренинге и мечеве, те поновно „састављање“ након тениса.
Повратак напорном распореду после шест месеци паузе није било лако. Повреда доњих леђа мучила је Надала током овогодишњег Аустралијан опена и натерала га да одустане од два каснија турнира.
„Циљ ми је да играм боље сваки пут кад закорачим на терен“, рекао је он уочи сезоне шљаке. „Нисам био у ритму, али требају ми један или два кључна меча да вратим ритам.“
Шпанац је потом навео да су му се леђа осећала боље пре првих мечева на Мастерсу у Риму, а његов учинак вратио се у врхунску форму. У четвртфиналу се осветио Александеру Звереву за пораз у Мадриду да би стигао до свог 12. полуфинала у престоници Италије. Потом је рутински победио Американца Рајлија Опелку, а у великом финалу и првог тенисера света, Новака Ђоковића.
Надал са трофејом за шампиона Рима - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Надал: Новаче, била ми је част /видео/
Титулу ће бранити на Отвореном првенству Француске, које почиње 30. маја.
Последњих година Надал је смањио тешке кардио и тренинге са теговима. Садашњи фокус су му тренинзи високог интензитета који истичу окретност и брзину, као и вежбе које јачају стабилизујуће мишиће око колена и рамена.
„Бик са Мајорке“ смањио је свој боравак на терену на још увек застрашујућих два до два и по сата дневно. За кардио он комбинује додатке на справи за веслање са 15 одсто нагиба. Другог дана одрађује кружни тренинг који комбинује прескакање конопца и пењање уз мердевине са пет или шест вежби снаге. Такође, два пута дневно обави серију вежби за рамена.
„Ако мали мишићи око рамена закажу, ваша игра је мртва“, рекао је „краљ шљаке“.
Како би ојачао квадрицепсе, Надал ради истезање ногу користећи справу намењену за то. Одрађује пет серија са 10 килограма терета које задржи 45 секунди након чега изводи 15 динамичних понављања користећи 30 килограма.
„Јачање глутеуса заиста ми је помогло са леђима“, рекао је Рафа.

Без „луде“ дијете

„Моја исхрана је била 100% катастрофа кад сам био млађи“, каже он. „Не следим ниједну луду дијету, али са годинама сам усвојио све боље навике у исхрани“.
Доручак: Хлеб са маслиновим уљем и соком од поморанџе.
Опоравак после тренинга: Шејк од протеина од ваниле.
Вечера: Кад има времена, што није често, воли да кува. Његово омиљено јело је тестенина са морским плодовима. Пре меча обично конзумира пиринач са рибом и поврћем.

За уши музика Хулија Иглесијаса

Рафаел Надал слуша музику пре мечева, а плејлиста зависи од његовог расположења.
„Понекад слушам оперску музику. Некад панк рок или реге, али никад хеви метал“, рекао је Шпанац наводећи Бона Џовија и Хулија Иглесијаса као фаворите.
Надал побеснео: Невероватно, то ће нас на крају убити! /видео/
Новак и Рафа се срели пре финала – око једне ствари се нису сложили
Надал показао фудбалско умеће пред меч с тинејџером који му је скинуо круну у Мадриду /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала