Док анђели спавају: Парох јужночикашки и ленксишки др Милош Весин - сви смо криви за све /видео/

© Sputnik / Бранко МаксимовићМилош Весин и Марина Рајевић Савић
Милош Весин и Марина Рајевић Савић - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Није случајност да у грчком језику радост и благодат имају исти корен јер радост и јесте благодaт Божија, каже парох јужночикашки и ленксишки др Милош Весин је у емисији „Док анђели спавају“.
Весин је у разговору са ауторком емисије Марином Рајевић Савић покушао да објасни смисао радости, али и да да одговор на питање може ли и како породица да опстане у данашње време озбиљних изазова. Повод за разговор са њим је недавно предавање које је одржао под називом „Има ли у нама радости“.
Отац Весин објашњава да се психолошки склоп савременог човека апсолутно не разликује од онога како су се понашали Адам и његов први син Каин, али додаје да је човек данас захваћен сулудом трком и непрекидном конкуренцијом. Међутим, како напомиње, једина дозвољена конкуренција у хришћанству, у православљу јесте бити бољи него што си јуче био, дакле, такмичити се сам са собом.

Шта значи да смо "сви криви за све"

Истовремено, флоскула да смо сви криви за све се не разуме јер људи себе не доживљавају, каже он, као део широке људске породице. 
„Наравно многи ће рећи да воле људе а при том им је јако тешко да заволе чак и неку конкретну особу, чак и оне из најближег круга и управо све већа дисфункционалност савремене породице је најбољи доказ да је то заиста тако јер први сукоби и настају између супружника, родитеља и деце, браће и сестара и тако даље,“ објашњава он.
На питање како хришћанин да се понаша у односу на изазове који га окружују узимајући у обзир да чим отворимо очи сачекају нас неке лоше вести, отац Милош Весин објашњава:
„Треба да пре свега одлучи да ли ће бити хришћанин што је лако али бити христолик је јако тешко. И само они који се труде око своје христоликкости и њу препознају и у ближњима али и у даљњима ти људи у себи осећају ту радост.“

Исповест и психотерапија иду руку под руку

Отац Милош одговара и на питање да ли је исповест врста психотерапије и да ли сарадња свештеника и психотерапеута треба да постоји, што код нас није случај за разлику од Америке.
„Сарадња свештеника и психотерапеута у Америци постоји. Рецимо, на територији Чикага који је величине Војводине и има скоро свих постојећих јурисдикција, столује шесторо православних епископа тако да постоји добро организовано свештеничко братство и оно као своје пододборе има и одељење за психотерапију“.
Гост емисије се осврнуо и на актуелно питање заштите човекове средине. Људи данас, како каже, праве панику од свега па и од климатских промена иако је чињеница да је човек утицао на то загађење, али ми сада долазимо на то да човек који је загађен жели чист ваздух, воду и земљу. Међутим,  и без прочишћеног ума, процеса чишћења срца, нема ни делотворне екологије, поручује отац Милош Весин
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала