Инцидент са „мигом“ и „Рајан ером“ у Минску - Европа оштро осуђује и тражи објашњење

© Фото : PixabayA Ryanair plane
A Ryanair plane  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите нас
Државе ЕУ затражиле су од Минска хитно објашњење за принудно слетање авиона "Рајан ера" у Минск и хапшење познатог опозиционог активисте Роман Протасевич.
Председник Европског савета Шарл Мишел затражио је од Међународне организације за цивилну авијацију да обави истрагу инцидента са авионом „Рајан ер“ који је принудно слетео у Минску.
„Врло сам забринут саопштењима о принудном слетању авиона "Рајан ер" у Минску. Позивамо власти Белорусије да хитно пусте авион и све његове путнике. Важно је да међународна агенција за цивилну авијацију обави истрагу“, написао је шеф Европског савета на твитеру.
Министарство иностраних послова Аустрије је такође позвало да се обави независна међународна истрага наведеног инцидента.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„Захтевамо да се одмах ослободи активиста Роман Протасевич“, наводи се на твитеру аустријског МИП-а.
Берлин, са своје стране, затражио је објашњење поводом хапшења активисте.
„Потребно нам је хитно објашњење Владе Белорусије поводом преусмеравања авиона „Рајн ер“ из ЕУ у Минск и наводног хапшења новинара“, написао је Бергер на твитеру.

Детаљи инцидента са "Рајан ером"

  • Нешто око 13:00 прес-служба аеродрома у Минску саопштила је да је принудно слетео авион Рајан ера који је летео из Атине у Вилњус.
  • Према подацима FlightRadar, он је прелетео практично целу територију западног дела Белорусије и недалеко од границе са Литванијом се окренуо према Минску.
  • Како је саопштила пре-служба аеродрома, пилоти су саопштили да имају информације да је у авиону подметнута бомба, након чега је успешно слетио. Како се показало, вест је била лажна.
  • Контролор лета на међународном аеродрому Литваније саопштио је да је авион слетео због конфликта између путника и једног члана посаде. Разлог за конфликт није наведен.
  • Према подацима Министарства одбране Белорусије, дежурни ловац МиГ-29 је подигнут, како би спровео авион на аеродром.
TELEGRAMMMM "{$url}"
  • На аеродрому у Минску су саопштили да се у авиону налазило 123 путника.
  • На аеродрому је ухапшен један од оснивача телеграм канала "НЕКСТА", који је у Белорусији проглашен екстремистичким - Роман Протасевич.
  • Министарство иностраних послова Литваније је позвало отправника послова Белорусије у Виљнусу. Председник Литваније Гитанас Науседа сматра да је авион био приморан да слети у Минск.
Прочитајте још:
Принудно слетео авион на аеродрому у Минску - ухапшен опозиционар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала