Грађевински материјали дупло скупљи: Може ли Србија да „смири“ грамзиве продавце уочи новог пројекта

CC0 / Pixabay / Прављење бетона
Прављење бетона - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Цене неких грађевинских материјала двоструко су порасле уочи почетка спровођења државног пројекта којим ће Србија новчано помоћи грађанима да замене стару столарију новом и уграде изолацију у стамбене објекте. Ипак, произвођачи који су се намерачили да брзо остваре велики профит могу да заврше празних руку, јер постоји начин за њихово „смиривање“.
Рок дат локалним самоуправама за подношење пријава на јавни позив Министарства рударства и енергетике за доделу средстава за финансирање енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова истекао је у петак у 15 сати.

Дупло више цене грађевинских материјала

Локалне самоуправе су се пријављивале за средства којима ће, према новом Закону о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије, помоћи грађанима да замене столарију и поправе изолацију, у циљу смањења утрошка енергије на нивоу целе Србије. Највиши износ који локална самоуправа може да добије за ту потребу је 10 милиона евра. Очекује се да ће 300.000 домаћинстава до Нове године почети да мења дотрајале прозоре и врата и уграђује изолацију.
CC0 / Рixabay / Грађевинарство
Грађевинарство - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Грађевинарство
Очекује се да ће 300.000 домаћинстава до Нове године почети да мења дотрајале прозоре и врата и уграђује изолацију
Уочи почетка спровођења тог државног пројекта, како Спутњик сазнаје из Грађевинске коморе Србије, цене грађевинских материјала су значајно порасле. Неке чак и – дупло.
„Бетонско гвожђе је скочило од 40 до 60 одсто. Грађа 200 одсто. Цене изолационих материјала, попут минералне вуне и стиропора, скочиле су од 80 до 100 одсто. Нисам сигуран колико су скочили столарија и боје и лакови. Они су сигурно за неких 30, 40 одсто. Цена гипса је порасла доста. Најмање су скочили цигла и цреп, за пет одсто“, предочава потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић.

Држава ће „смиривати“ произвођаче

Родић појашњава да цене нису порасле само у Србији, већ и у свету и додаје да не чуди то што ће цене пластичне столарије бити још више, јер је скочила и цена нафте, од чијих деривата се она прави. Ипак, он тврди да ће држава да „смирује“ цене:
„Рећи ће произвођачима који почну да ’дивљају‘ с ценама да њихова столарија уопште неће бити у делу који ће држава да стимулише. Неће да им забрани да продају, али, једноставно, такве фирме неће подлећи овом државном програму, него ће Немци да дођу, па кад им преполове цене, онда ће да се чуде. Пошто смо ми увозно зависни, за нашу привреду може да се направи врло непријатна ситуација, да се пусти да уђе столарија из иностранства, која зна да буде далеко јефтинија него домаћа. Онда ће домаћи да кукају, али тада нема спаса“.
Родић не види проблем у повишавању цена, већ у претеривању у томе. Он истиче да држава треба да позове произвођаче да ураде анализу цена, како би се видело који параметри утичу на њих и повисиле према степену инфлације.

Кредитне линије за грађане Србије

Како каже, цена уграђивања пластичне столарије у двособан стренутно је око 1.200 евра, од којих би држава подмирила 600, а остатак грађани, којима ће за то највероватније бити одобрене кредитне линије, што сматра веома прихватљивим. Он оцењује да је почетак радова у 300.000 домаћинстава до краја године изводљива намера.
„Много је добро што је држава ово покренула. Добро је за све, и за људе и за државу и за производњу. Ми смо то подржали, сад не сме да се пусти да се ’дивља‘, да то не падне у воду“, напомиње Родић.
Држава може да „смири“ цене грађевинских материјала
Подсетимо, јединице локалне самоуправе које одабере Министарство ће путем јавног позива бирати грађане који се буду пријавили за реализацију пројекта. Јавни позив требало би да буде расписан почетком јула. Трошкове израде документације за пријаву сносиће власници објеката.
Општине и градови расписаће још један јавни позив намењен фирмама. Локалне самоуправе ће потом изабрати предузећа која ће да мењају столарију и уграђују изолацију. Управа за енергетску ефикасност, која би требало да почне да ради у јуну, финансираће заједно с локалним самоуправама половину трошкова грађана за енергетску санацију стамбених објеката.
Иначе, донет је и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, који ће, између осталог, омогућити да много већи број људи постави соларне панеле на кровове својих кућа или зграда.
Држава ће, по речима министарке енергетике Зоране Михајловић, трошити најмање 150 милиона евра годишње на повећање енергетске ефикасности, јер се због лоше изолације у Србији троши четири до пет пута више електричне и топлотне енергије него у ЕУ, а 40 одсто енергије се „баци кроз прозор“.
Сазнајте: Да ли ће нам државне субвенције смањити рачун за струју
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала