„Раширене руке за бугарску мањину“: Вучић у Димитровграду са председником Бугарске /видео, фото/

© Tanjug / JADRANKA ILICПредседник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев
Председник Србије Александар Вучић и председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић и његов гост, председник Бугарске Румен Радев, састали су се у Димитровграду са представницима бугарске националне мањине.
Односи Србије и Бугарске су веома добри, а две земље гаје пријатељске везе, изјавио је Вучић и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе.
„Гајимо искрене пријатељске односе према Бугарској и бугарском народу”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са бугарским колегом.
Пренео је да је са Радевом разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, о запошљавању и довођењу инвестиција у тај крај Србије.
Како је рекао, договорили су се да се заједнички потруде да нађу инвеститоре, како би се обезбедио посао за људе.
„Рекао сма и Радеву, и представницима бугарске мањине да увек могу да рачунају не само на пријатељски однос, већ и на потпуно раширене и отворене руке државе према њима, јер не видимо проблеме који би нас раздвајали”, рекао је Вучић.
Истакао је да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске.
„Припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске“.
„Највећи број захтева је о информисању на матерњем језику и изради нових уџбеника. Вољни смо да им, уз техничку помоћ бугарске, то пружимо”, рекао је Вучић.
Он је навео и да је добра трговинска размена две земље, која, ипак може и мора да буде и већа.
„После године короне, ствари иду на боље. Очекујемо да са 1,4 милијарди евра повећамо трговинску размену до 1,5 милијарди евра у наредном период“, казао је Вучић, пренео је Танјуг.

Важни заједнички пројекти

Председник Србије је указао да постоје многи заједнички пројекти који су веома важни.
„Изградили смо ауто-пут до границе, а Бугарска гради према Софији брзу саобраћајницу, односно ауто-пут. Вршимо потпуну реконструкцију пруге, а почетком идуће године кренуће радови на деоници Ниш-Димитровград, у вредности од 270 милиона евра. Када будемо реконструисали ту пругу, а имамо договор са ЕУ о брзој прузи до Ниша, приближићемо додатно две земље, и наша два главна града“, објаснио је Вучић.
Он је додао да је спреман са Бугарском да разговара о решењима како да се олакша прелазак границе за туристе, напомињући да не може да се примени решење које имамо са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ.
Радев је истакао да Бугарска гради заједнички европски пут са Србијом, наводећи да председник Вучић испуни све што обећа када је реч о ономе што је договорено и правима бугарске националне мањине у Србији.
Подсетио је да је пре три године први пут одржан састанак двојице председника заједно са бугарском националном мањином у Србији, оцењујући да је то био сусрет без преседана.
„То показује једно пријатељство, добросуседске односе и одлучујуће деловање по питању наша два народа“, поручио је Радев.
Иначе, Димитровград је украшен српским и бугарским заставама. На улицама су и транспаренти добродошлице за два председника, исписани на српском и бугарском језику.
Према попису из 2011. године, у Димитровграду и Босилеграду, Бугари чине већину становништва и то 71,82 одсто у Босилеграду и 53,5 одсто у Димитровграду.
Касније у току дана, у Гимназији Светих Кирила и Методија, Вучић и Радев присуствоваће церемонији откривања споменика словенским просветитељима, где је предвиђено и обраћање председника две земље, након чега ће обићи и реконструисану зграду гимназије.
Иначе, у свим словенским земљама, осим Пољске и Словеније, 24. маја, прославља се Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске књижевности и културе.
У Србији је тај дан проглашен националним празником 2019. године, а у Бугарској је од 1957. године службени празник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала