Хамас негирао умешаност у инцидент са авионом "Рајан ера" у Белорусији

© AP Photo / Claude ParisРајанер
Рајанер - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2021
Пратите нас
Представник Хамаса негирао је умешаност покрета у инцидент са авионом "Рајан ер" у Белорусији, јавља Ројтерс.
"Ми не користимо методе које би могле бити дело руку неких сумњивих страна, чији циљ је намера да се демонизује Хамас и поквари глобално саосећање са нашим палестинским народом и његовим легитимним отпором", рекао је портпарол Хамаса Фаузи Бархум.
Раније су у Белорусији саопштили да су аутори мејла о минирању авиона "Рајан ер" - палестински покрет "Хамас" - претили су да ће активирати бомбу изнад Виљнуса, ако ЕУ не прекине да подржава акције Израела у Појасу Газе.

Инцидент са принудним слетањем у Минск

Авион компаније „Рајан ер“, који је летео из Атине за Виљнус, принудно је слетео 23. маја на аеродром у Минску због саопштења да је подметнута бомба. На лице места су упућени деминери. Информације о минирању није потврђена, а Истражни комитет Белорусије саопштио је да је покренуо кривични поступак због лажне пријаве о минирању.
Белоруски активисти за људска права саопштили су да је оснивач канала на Телеграму „Некста“, који се у Белорусији сматра екстремистичким, Роман Протасевич, летео овим авионом и да је приведен приликом провере докумената на аеродрому у Минску. Протасевич је у овој земљи стављен на списак лица умешаних у тероризам. Против њега је покренут кривични поступак по неколико основа, укључујући и за „организовање масовних нереда“. Њему прети казна до 15 година затвора.
То је изазвало критику Запада, иако се пракса принудног слетања авиона дешавала и раније. Најзначајнији случај било је присиљавање авиона боливијског председника Ево Моралеса да слети у Беч 2013. године. Разлог за то су биле гласине да се заједно са председником у авиону налази и бивши агент ЦИА Едвард Сноуден, који је у Сједињеним Америчким Државама оптужен за одавање државних тајни.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала